bМТ- Бургас Медия Тренд

Проливни дъждове в Босна причиниха наводнения, болниците останаха без кислород

  07.11.2021 16:12
Проливни дъждове в Босна причиниха наводнения, болниците останаха без кислород

Поройни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в Босна като пострадаха много части от столицата Сараево, а ключово предприятие за кислород за болниците остана изцяло под водата. Улици и пътища бяха прекъснати, прекратени бяха заниманията в училище.
 Без ток остана голяма част от Сараево, а десетки хора бяха евакуирани от домове за възрастни, къщи и други институции в града.
Ръководството на столичния район заседава извънредно, докато компанията Elektroprijenos успя до вечерта в петък да възстанови електрозахранването почти навсякъде, макар да бе зоявила, че не е сигурна кога ще има ток, защото мрежата е прекъсната на много места. Дъждовете от нощта на четвъртък срещу петък бяха предшествани от необичайно топло за сезона време.
Евакуация бе наредена и по течението на реките Босна, Тилава и Железница.
Валежите продължават на места и днес, което породи опасения от повторение на наводненията от 2014 г., засегнали една трета от населението.
Не успяхме да спасим оборудването, защото трябваше да спасяваме живота на хората. Водата ни заля като цунами и слава Богу, че аварийните екипи дойдоха с лодки", каза Авдо Делич, директор на единственото за страната предприятие за медицински кислород на германската група Messer. Валежите продължават на места и днес, което породи опасения от повторение на наводненията от 2014 г., засегнали една трета от населението. Източник: Дневник

Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати