bМТ- Бургас Медия Тренд

Ръст на жертвите при катастрофи у нас

  03.04.2022 10:43
Ръст на жертвите при катастрофи у нас

През изминалата седмица МВР отчете дейността си за изминалата година. Политическите скандали обаче изместиха фокуса от числата, а се оказва, че катастрофите и ранените във войната по пътищата растат - само от началото на годината са загинали 99 души в над 1100 катастрофи. 

Статистиката за 2021г. сочи, че на територията на област Пазарджик са регистрирани 128 тежки ПТП, при които са пострадали 128 души, загинали на пътя са 4, а през 2020 - 6. 

Движение с несъобразена скорост, след употреба на алкохол и наркотични вещества, и правоспособността са най-честите причини за ПТП, според Атанас Чотров, началник на “Охранителна полиция- Кърджали. 

Друг опасен за шофьорите участък е  отбивката за Кюстендил на АМ “Струма”.

“Ако има няколко катастрофи на едно и също място, е време да погледнем и инфраструктурата”, смята пътният експерт Диана Русинова. 

По думите и обаче, след пътен инцидент съоръженията не се възстановяват и това може да доведе “до по-голяма трагедия, с повече жертви”.

Кресненското дефиле и Предела са другите два участъка у нас, които се нуждаят от подмяна на инфраструктурата. 

“Предложили сме на АПИ да направим съвместно проверка и да изработим заедно мерки, с които да помогнем на шофьорите. Има нуда от подмяна на пътната маркировка”, заяви още Русинова.

Източник: NOVA


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати