bМТ- Бургас Медия Тренд

Литва, Латвия и Естония се отказаха от руския газ

  03.04.2022 10:46
Литва, Латвия и Естония се отказаха от руския газ

Литва, Латвия и Естония станаха първите държави в ЕС, които като реакция на войната в Украйна се отказват напълно от вноса на руски газ. Първоначално новината бе съобщена само за Литва, но впоследствие се разбра, че става дума и за Латвия и Естония.

"Щом ние можем да направим това, и останалата част от Европа може да го направи", са казва в съобщение на латвийската компания Conexus Baltic Grid, цитирана от АФП. Трите републики ще ползват на първо време резерви в подземно газово хранилище в Латвия.

"Това е резултат от нашата дългосрочна политика в областта на енергетиката и съвременните инфраструктурни решения", заяви и министърът на енергетиката на Литва Дайниус Крейвис. С действието си малката държава иска даде пример на по-големите, че не бива да се поддават на шантажите на Кремъл. Дори бе обявен своеобразен Ден на независимостта. Руският газ е заменен от втечнен, който се доставя в града Клайпеда от кораб - терминал, носещ името "Независимост".

Литва заяви още през февруари, че е готова с различни варианти при ескалация на кризата и не се притеснява от проблеми с газа. Миналата година Русия осигуряваше 38% от суровината, а през настоящия януари делът бе сведен до незначителен. Страната наистина отдавна полага усилия да се отърве от руската обвързаност. Корабът "Независимост" стартира дейност още през 2014 г. Литва разработи и концепция да се превърне в регионален пункт за внос на втечнен газ. Основната част от вноса е американски, а доставяният капацитет през Клайпеда може да задоволява целогодишното потребление на страната.

По данни на Евростат през 2020 г. Русия е доставила 93 на сто от внесения в Естония газ, 100 на сто в Латвия и 48,8 на сто в Литва.

Източник: СЕГА 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати