bМТ- Бургас Медия Тренд

Вдигат учителските заплати у нас

  04.04.2022 18:49
Вдигат учителските заплати у нас

Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г. Това е увеличение със 155 лв. или с 12,3 на сто спрямо сегашния стартов размер, съобщават от Министерството на образованието и науката. Със същия процент се вдигат и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

Това е записано в анекса към действащия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и социалните партньори в средното образование.

Еднакво с учителските заплати са увеличават възнагражденията на ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, рехабилитаторите на слуха и говора и треньорите по вид спорт в детските градини и училищата.

С 10% по-скъпо ще се плащат лекторските часове над задължителния преподавателски норматив. Техните стойности са различни в зависимост от придобитата образователно-квалификационна степен. 9,35 лв. на час ще получават учителите с диплома за бакалавър или магистър, 6,93 лв. на час ще се полагат на педагогическите специалисти със средно образование.

МОН отпуска над 242 млн. лв. за 21 национaлни програми

Възнагражденията на непедагогическия персонал се обвързват с минималната работна заплата за страната. Помощник-готвачите, помощник-възпитателите и други подобни на тях длъжности ще получават поне 105% от минималната заплата или 745,50 лв.; готвачите, огнярите, охранителите, помощник-възпитателите и други подобни – най-малко 110% от минималната заплата или 781 лв.; домакините, касиерите, техническите секретари и други подобни – поне 115% от минималната заплата или 816,50 лв. За счетоводителите, главните счетоводители, библиотекарите и други подобни се предвиждат заплати, не по-ниски от 125% от минималното възнаграждение или 887,50 лв.

Отпадат допълнителните 10 дни платен отпуск след боледуване от COVID-19, които досега можеха да ползват всички работещи в образователни институции. Вместо тях след коронавирус педагогическите специалисти получават правото на допълнителни профилактични прегледи, консултации и/или изследвания в рамките на Национална програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която се очаква да бъде продължена и през тази година.

Остават двата допълнителни дни платен отпуск при ваксиниране. Те вече ще могат да се ползват само в деня на имунизацията и на следващия ден.

Минимални заплати на педагогическия персонал

 

                                                                   До 31 март 2022 г.        От 1 април 2022 г.

Учител                                                                1260 лв.                   1415 лв.

Старши учител и старши възпитател              1300 лв.                   1460 лв.

Главен учител и главен възпитател                 1350 лв.                   1516 лв.

Заместник-директор                                          1420 лв.                   1595 лв.

Директор                                                             1535 лв.                   1724 лв.

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати