bМТ- Бургас Медия Тренд

Живеещи по морето искат санитарен лов на гларуси, ставали все по-опасни и нахални

  07.04.2022 14:15
Живеещи по морето искат санитарен лов на гларуси, ставали все по-опасни и нахални

Жители на Несебър размишляват дали не трябва да се въведе санитарен лов на гларуси, какъвто е бил въведен през годините за диви прасета, вълци и чакали. Причината е, че морската птица е в свръхпопулация от години и станала все по-нахална и опасна. 

"Миналият летен сезон започнаха да кацат по масите на ресторантите, в чиниите на клиентите. Имаше и нападения над хора и малки деца със сладоледи, пици, сандвичи, разхождащи се по улицата. Свръхпопулацията е проблем. Голям проблем. Това е хищна, всеядна птица. Възрастни хора от Несебър казват, че не помнят такова чудо. Да ти кацат по масите и да нападат хора. Гладът ги тласка. Туристи ги хранят. Но най-лошото е, че държава, община и граждани не правят нищо по въпроса", пише Валентин Зайков от Обществения съвет на Несебър. 

Той припомня как години назад е имало санитарен лов на диви прасета, вълци, чакали и смята, че така трябва да има и на врани и чайки, в частност - гларуси.

"В миналото при свръхпопулация общината е задължила всеки ловджия да представи по две птици. Иначе за контрол на популациите, взимали са им яйцата. Заменяли са им яйцата с кокоши такива, за да мътят нещо, иначе снасят отново. Тази птица живее 30-35 години, а може и повече", твърди още Зайков. 
 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати