bМТ- Бургас Медия Тренд

В България заловиха румънски министър, осъден на 6 години затвор

  07.04.2022 21:52
В България заловиха румънски министър, осъден на 6 години затвор

Полицията задържа бившата румънска министърка Елена Удря в България. Тя е осъдена на 6 години затвор за корупция. Окончатната присъда на Удря е прочетена от върховния съд в Букурещ днес.

По същото време Елена Удря е била в България и след издаването на заповед за влязла в сила присъда е арестувана.

Елена Удря е близка до бившия румънски президент Траян Бъсеску. Била е регионален министър и министър на туризма в Румъния. Била е и кандидат-президент в северната ни съседка през 2014 година.

Делото, по което е осъдена за корупция, е за случай от 2011 година. Тогава в качеството си на министър е сключила договор за услуги с фирмата на Рудел Обрежа за реклама на страната по време на официални боксови срещи на известния боксьор Лучиан Буте.

По това време Обрежа е председател на Федерацията по бокс в Румъния.

Първоначално ВКС на Румъния осъди окончателно Удря през 2019 година. Няколко дни преди присъдата обаче Удря напуска Румъния и е задържана в Коста Рика. За два месеца е задържана в ареста, но Конституционният съд отменя присъдата и предоставя право да се иска анулиране. Днес ВКС е отказа да анулира присъдата.

Към момента тя е задържана за срок до 24 часа и предстои да бъде поискано продължаване на задържането от компетентните съдебни органи.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати