bМТ- Бургас Медия Тренд

Блокади на ключови отсечки в Бургаско заради протестите на пътностроителни фирми (СНИМКИ)

  13.04.2022 15:18
Блокади на ключови отсечки в Бургаско заради протестите на пътностроителни фирми (СНИМКИ)

Представители на няколко пътноподдържащи фирми блокираха за кратко цели трафик от и към АМ „Тракия“ в района на изграждащия се в момента Северен обход край Бургас. Заради протеста работата по отсечката спря.

Според бранша държавата не е разплатила близо 40 млн. лева към фирми в Бургаско за извършени ремонти.

„Всичко, което е ремонтирано миналата година към Републиканската пътна мрежа, за него протестираме. Да се изплати на фирмите, които са работили. В Бургаска област са около 10 отсечки, които са ремонтирани. Ние не сме престъпници, изработено е нещо с труд, с материали вложени и не ни се плаща", каза Антон Михалев, който е технически директор на пътноподдържаща фирма. 

Ако средствата не се изплатят фирмите ще са принудени да освободят своите работници, тъй като нямат пари, с които да им покрият заплатите, които вече са закъснели.

„От два месеца не сме взимали пари. Ние не искаме бонуси, искаме заслуженото, това, което сме си изработили", споделиха работници. 

Служители на „Автомагистрали-Черно море“ пък блокираха за повече от половин час Айтоския проход в района на село Вресово в знак на протест срещу неизплатените средства за ремонта на отсечката Чирпан-Стара Загора, както и за други извършени ремонти в Бургаския регион, за които също не са получили дължимите им средства.

С жива верига и разпънат 50-метров български флаг, недоволните работници спряха движението по възловия участък, заради което се образуваха и задръствания.

 „За пореден път бяхме излъгани, че ще ни бъдат платени сумите, които се дължат за ремонта на Чирпан-Стара Загора, които са близо 28 млн. лева. Вече повече от 9 месеца чакаме това плащане. Имаме забавяния на заплатите, а освен това и самата организация на работа е много затруднена, защото се бавят доставките на материали, изпитваме трудности от към плащания на материали, което затруднява самата работа и по този начин не могат да се изкарват нормални заплати. Фирмата прави всичко възможно при всяко влизане на сума в дружеството да се изплащат заплатите, за да можем да си запазим хората и работните места. За момента правим всичко възможно да не съкращаваме хора, но много хора напуснаха поради факта, че има такива затруднения и просто не могат да издържат самите хора и повечето напускат. Точна бройка не мога да кажа, но са над 100 човека“, сподели Атанас Пехливанов, член на КНСБ към „Автомагистрали-Черно море“.

Много от работниците казват, че искат пари назаем от сови приятели с обещанието, че ще ги върнат следващия месец, но това не се случва, тъй като се бавят заплатите. 

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати