bМТ- Бургас Медия Тренд

Окончателно: След 31 май спира мярката за настаняване на бежанци в хотели

  12.05.2022 14:09
Окончателно: След 31 май спира мярката за настаняване на бежанци в хотели

Мярката, по която се настаняваха бежанци в хотели в страната, няма да се удължава след 31 май. Това стана ясно по време на брифинг на координационния център за бежанците от войната в Украйна. Марияна Тошева, председател на Агенцията по бежанците, каза, че ще се работи в посока интеграция на хората в обществото и поясни:

„До края на седмицата ще влезе в употреба една дигитална платформа, благодарение на която, ще се съберат много прецизни данни за това колко от украинските граждани имат намерение на останат в страната. Защото вече са заявени намерения от страна на украинските граждани да напуснат страната след или до 31 май. Така че, тази платформа ще събира различни данни от типа на образователен ценз, нагласи да започнат работа до един месец или малко след това“, поясни тя.

Близо 70% от уккраинците имат нагласа да работят и то бързо да започнат работа, посочи Марияна Тошева. 10% биха започнали, ако има кой да гледа децата им, добави тя.

Украинците ще могат да се ползват от мерките „Субсидирана заетост“ и „Топъл обяд“, стана ясно от брифинга.

"След като се обобщят данните от платформата, за попълването им ще помагат и анкетьори, които започват работа от понеделник, ще започне преместването на бежанците от хотелите към ведомствени или общински бази. Част от хората заявявали желанието да живеят под наем", посочи Марияна Тошева.

Източник: БНР


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати