bМТ- Бургас Медия Тренд

Регионалният министър: Някой умишлено иска да отложи ремонтите на близо 600 км пътища в Бургаско

  20.05.2022 11:03
Регионалният министър: Някой умишлено иска да отложи ремонтите на близо 600 км пътища в Бургаско

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов съзря конспирация, че всеки един от предвидените ремонти в Бургаско се обжалва още на начален етап. Изказването направи днес при посещение в Бургас във връзка с кръгла маса "Бъдеще за Черно море, бъдеще за Европа". 

"Вчера внимателно разглеждахме, предвид днешната ни среща, какво се предвижда от АПИ като пътни ремонти в региона. От около 1 200 км  на територията на област Бургас, в следящите две години, ще бъдат ремонтирани близо половината. И смятам че това е напълно в унисон със стратегията, която обявих още в самото начало – за 4 г,. да се опитаме да обновим изцяло пътната мрежа, така че да има един нулев момент, след който вече да следим кое кога е оправено, кога му е следващия текущ ремонт и колко години, съответния клас път, ще бъде основно ремонтиран",, каза Караджов. 

Съмнителни обжалвания на всеки един ремонт обаче са обезпокоили регионалния министър.

"Основните ремонти, още на ниво на процедури, тоест когато са публикувани, без да има отворени оферти, се обжалват масово. Нямаме не обжалвана процедура за основен ремонт и според мен това е подозрително. Започва да ми прилича на организирано саботиране на усилията да ремонтираме мрежата, която е в ужасно състояние. Дано да не съм прав, но някой сякаш умишлено се опитва да отложи ремонтите в България, не само за Бургаска област, за съжаление. Мисля че става дума за организирана акция", заяви още министърът. 

В Бургас Караджов обясни и защо се бави изграждането на Северния обход на града, който трябва да е готов на 15 юни, но това няма да се случи.

"Има четири различни мрежи на инфраструктурата, които преминават през този обход. Едните са на високото напрежение, където за тях, мисля че вече имаме издадено разрешение за строеж, за телекомуникационни кабели, където все още нямаме разрешение за строеж и още две мрежи, където едната е за осветлението и през юли доколкото разбирам, ще бъде издадено, най-рано, разрешението за строеж. Защо са бавни тези процедури, защото се намират между нас, в случая АПИ и Общината. Тоест общината подготвя, тъй като се намираме в урбанизирана територия и се налага общината по закон да подготви всички тези проекти, те да бъдат одобрени от АПИ и едва тогава отиват да бъдат процедирани за разрешение за строеж. В момента една от тези мрежи все още не е съгласувана и мисля че това беше за осветлението. Казусът е съвсем административен", заяви Караджов. 

 В момента се правят последни подготовки, за да се пусне двупосочно пътят с 4 ленти за Сарафово, така че да не се получават задръствания през лятото. Новата дата за финала на строителните дейности е края на октомври. 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати