bМТ- Бургас Медия Тренд

Откриват в Бургас единствена досега изложба на средновековна сграфито керамика от българското черноморие

  20.05.2022 17:09
Откриват в Бургас единствена досега изложба на средновековна сграфито керамика от българското черноморие

Изложбата е съвместна на музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол. През десетките години на разкопки в древните градове на Западния понт са открити изключително ценни и красиви образци на сграфито керамика, дело на български и византийски художници.

Още от XII в. сграфито керамиката е белег на естетически вкус и показва усета за красота на средновековния човек. Корените на тази специфична техника се крият още в праисторическите времена, но през ранното средновековие тя се развива особено силно в Близкия изток, а оттам е възприета и от Византия и целия източноправославен свят.

Средновековните художници са изобразявали върху съдовете геометрични и растителни мотиви, животни, птици, фантастични животни и много други. Постепенно сграфито керамиката започва да се произвежда не само в големите градски центрове, но и в по-малките градове и дори и села.

Пищният рисунък и богатството от цветове и до ден днешен оставят без дъх всеки един ценител на изкуството.

В изложбата, организирана от Бургаския музей и Община Бургас, могат да се видят световни паметници като еленът от Балчик, воинът – пантера от Созопол и единственото в света, поне до този момент, изображение на барс – снежен леопард, открито в средновековния град Русокастро.

Изложбата е експонирана в Археологическия музей (бул. „Богориди“ №21) и е част от програмата на РИМ - Бургас, с която на 21 май ще бъде отбелязан Международният ден на музеите. Тя ще се открие от 18:00 ч. и ще остане в Бургас до 31 октомври.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Одобрявате ли отмяната за носене на маски на закрито?

Резултати