bМТ- Бургас Медия Тренд

Бургас влезе като тема на днешните матури, ето за какво трябваше да пишат зрелостниците

  20.05.2022 16:33
Бургас влезе като тема на днешните матури, ето за какво трябваше да пишат зрелостниците

Общо 42 127 дванадесетокласници се явиха на втората задължителна матура днес, обявиха от министерството на образованието. Близо 24 000 от тях положиха държавен зрелостен изпит по един от 18 предмета от профилираната подготовка. 

"Защо Бургас може да бъде определен като "умен град" беше въпросът по география и икономика. Това всъщност не е изненада, тъй като Община Бургас е една от най-активните в България по отношение на въвеждането на решения за умни градове. 

Сред част от проектите са "Умен паркинг". Той обхваща три еднопосочни улици - „Конт Андрованти”, “Тракийска” и “Фердинандова”, които са част от синята зона, в близост до общината. Идеята е общината да следи този натоварен участък, като в началото му са поставени електронни табла, които показват колко свободни места има и каква част от тях са предвидени за инвалиди. Шофьорите могат да използват и мобилно приложение, което показва дали и колко свободни места има в района. Всичко това е постигнато чрез поставянето на специални испански датчици в асфалтовата покривка, които на всеки 15 минути подават сигнал към системата дали мястото е заето. Самият интервал може да се променя според нуждите на общината.

Друг "умен" проект е „Вело Бургас“. Той позволява на гражданите да наемат велосипеди. До момента са изградени  десетки велостоянки и стотици велосипеда за наемане. Вело Бургас е първият по рода си в България. Непрекъснато се подобряват велосипедите, софтуера, наемането, за да може по-лесно и удобно да се използва от гражданите. Бе въведен и електровелосипед и намеренията са в бъдеще да се наблегне на увеличаването на техния брой. 

Освен смарт паркинг и Вело Бургас е реализиран проект за подземни контейнери, които имат датчици, изградена е система за ранно оповестяване при наводнения и бедствия, реализирани са проекти по осветление, което може да се управлява дистанционно, големият проект по Интегриран градски транспорт се доразвива и надгражда. 

Има и проект за Wi-Fi зони в Морската градина и цялостно видеонаблюдение на града.
 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати