bМТ- Бургас Медия Тренд

Окръжният съд в Бургас реши: Бандата на Илко, изнудвала ученици да продават наркотици, трябва да е в ареста

  20.05.2022 15:45
Окръжният съд в Бургас реши: Бандата на Илко, изнудвала ученици да продават наркотици, трябва да е в ареста

Окръжен съд – Бургас отмени определението на Районния за "домашен арест" спрямо бандата на Илко Паскалев, която според прокуратурата и полицията е изнудвала ученици в региона да продават наркотици.

Зрелищни арести в Бургас, поне шестима са задържани

Магистратите на днешното си заседание постановиха спрямо Илко, Тодор и Божидар, да бъдат взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Делото бе гледано след протест на държавното обвинение, че от вкъщи, престъпната дейност може да продължи по телефона. 

Задържаните при спецакцията в Бургас изнудвали ученици да продават наркотици

Въззивната инстанция намери, че доказателствата по делото мотивират извод за наличието на обосновано подозрение, че Илко П., Тодор П. и Божидар Д., е възможно да са осъществили престъпленията, за които са им предявени обвинения. Що се отнася до опасността да извършат друго престъпление, Окръжен съд – Бургас изведе такава най-вече от „усложнения и организиран механизъм на продължителната деятелност и от координираната съпричастност на множество лица, които обстоятелства характеризират всеки един от обвиняемите като личност с висока степен на обществена опасност“, е посочено в мотивите на съда.

Прокуратурата в Бургас иска Илко и компания отново ареста, изнудвали ученици и по телефона

Настоящият съдебен състав не прие за правилна преценката на районния съд, че реалната опасност обвиняемите да извършат престъпление може да бъде успешно неутрализирана чрез втората по тежест мярка за неотклонение „Домашен арест“. Съдът счете, че тази мярка не отнема възможността на обвиняемите за контакти, както помежду им, така и с други лица, с които предстоят процесуално-следствени действия, заради което съществува реална и непосредствена опасност да извършат престъпление против правосъдието чрез оказване на влияние и упражняване на натиск.

Съдебната инстанция казва „в тази връзка по досъдебното производство е показателен както механизмът на осъществяваната принуда по телефон и координирането й между съучастниците пак посредством телефон“. Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати