bМТ- Бургас Медия Тренд

Бежанците от Украйна могат да останат и в частните хотели, но срещу 15 лв. помощ за нощувка

  21.05.2022 10:23
Бежанците от Украйна могат да останат и в частните хотели, но срещу 15 лв. помощ за нощувка

В специално видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви, че след 31 май бежанците от Украйна, намерили убежище у нас, могат да продължат да пребивават в частните хотели, но помощта за тях ще е двойно по-ниска - 15 лева за нощувка. 

"След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси, мога уверено да заявя, че хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна. Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата", казва Константинова. 


Тя обясни, че правителството ще даде възможност за участие в хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила за 15 лв. на ден, не само на ведомствените почивни бази, но и на всички места за настаняване, регистрирани в националния туристически регистър.

"За съжаление получаваме много тревожни сигнали. Моля всички украински граждани, неправителствени организации и добросъвестни граждани, които разполагат с информация, че недобронамерени представители на бизнеси или институции злоупотребяват със страховете на хората, бягащи от война, принуждават ги да говорят пред медии и ги заплашват с принудително изгонване, веднага да ни сигнализарат на националната гореща телефонна линия", заяви още вицепремиерът. 

По думите й туристическият сезон е огромен приоритет за България и за правителство. Той дава препитание на стотици хиляди българи и техните семейства и управляващите са длъжни да подсигурят един успешен, печеливш и ползотворен туристически сезон за България, доколкото международната обстановка го позволява.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати