bМТ- Бургас Медия Тренд

Бургаският кв. „Сарафово“ посреща вековен юбилей!

  25.05.2022 11:03
Бургаският кв. „Сарафово“ посреща вековен юбилей!

Красивият крайморски бургаски квартал „Сарафово“ става на 100 години! Празненствата, посветени на юбилея, ще се проведат в края на тази седмица. Кметът Димитър Николов в аванс пожелава на жителите на квартала да бъдат здрави, да посрещнат и изпратят един успешен летен сезон, да са горди със своя град и квартал!

През двайсетте години на миналия век на територията на днешно „Сарафово“ се установяват български бежанци от Одринска Тракия. Те са част от близо двеста хиляди наши сънародници, чиито родни места се оказват извън границите на страната. Това се случва в резултат на поредица от войни и договори между Великите сили и балканските народи.

В началото бежанците, пристигнали тук, изграждат и живеят в сламени колиби и заслони. С много усилия те успяват да получат официален статут и да регистрират свое селище - Папарос. Няколко години по-късно инж. Стоимен Сарафов изиграва решаваща роля в живота на тези близо сто семейства.

Инж. Стоимен Сарафов е роден през 1865 г. в гр. Кюстендил. Рано остава кръгъл сирак. Като ученик показва изключителни възможности по математика. Министерство на просвещението го изпраща в Белгия, за да изучава инженерни науки. Завръща се в България и заема държавни постове в правителствата от 1897 до 1931 г. Той е приятел и технически съветник на царете Фердинанд и Борис III. Наричали са го „бащата на железниците“, „спасителят на бежанците“, душата на БИАД /Българско инженерно-архитектурно дружество/. През 1926 г. инж. Стоимен Сарафов оглавява новосъздадената „Дирекция на бежанците“. Нейният предмет на дейност е оземляване на всяко бежанско семейство, доставяне на земеделски инвентар, семена и добитък, построяване на жилища, подобряване на пътища , водопроводи и др. В селището Папарос инж. Сарафов влага средства, включително и лични, за изграждането на т. нар. „шаронски“ къщи, за водоснабдяването, за построяването на училище. Инж. Стоимен Сарафов умира след боледуване през 1931 г. във Виена.

Към днешна дата, в памет на инж. Стоимен Сарафов потомците на заселниците на бургаския квартал ще открият паметна плоча върху фасадата на местното читалище. С това започват инициативите по повод 100-годишнината от основаването на „Сарафово“.

 

27 май, 17:00 ч., НЧ „Ангел Димитров 1929“

 

• Oткриване на паметна плоча върху фасадата на читалището в чест на инж. Стоимен Сарафов.

• Откриване на изложба „Българските бежанци в нашата памет“ от Пламена Кирова – представител на Регионален исторически музей - Бургас. Експозицията ще бъде в читалището от 27 май до 5 юни и отворена за посетители всеки ден във времето 10:00-11:00 и 17:00-18:00 ч.

• Празнична програма в залата на читалището с участието на: ДГ „Ален мак“, ОУ „Христо Ботев“, Кристин Динева, Мирослав Димитров и Михаела Димитрова, Мадлен Дечева, Дарина Димитрова, ФГ „Ружа“, Мая Тодорова, ПГ „Иглика“, ФГ „Карамфилче“.

Водещи: Алекс Анмахян и Жаклин Георгиева.

 

28 май, 11:00 ч., НЧ „Ангел Димитров 1929“

 

• Прожекция на спектакъла „Дом за овце и сънища“ с автор Здрава Каменова и земляческа среща на потомците на заселниците. Представяне на традиционни гозби.

 

28 май, 18:00 ч., Рибарско пристанище „Сарафово“

 

• Детско шоу с водещи Невена Цанева и Златко Ангелов.

• Концерт с участието на Таня Ди и Благовест Зерлиев, ПФА „Странджа“, Тони Димитрова и Миро Станчев.

• Празнична заря

 

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ СА С ВХОД СВОБОДЕН!


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати