bМТ- Бургас Медия Тренд

Ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава са на гости в Бургас

  06.06.2022 13:49
Ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава са на гости в Бургас

Ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава гостуват за втори път в Бургас. Днес, децата и преподавателите им бяха посрещнати в залата на Община Бургас от заместник-кмета по здравеопазване, социални дейности и образование Йорданка Ананиева, която ги приветства от името на кмета Димитър Николов.

Децата, повечето от които са словачета и не са с български произход, но учат на български език, поздравиха своите домакини с песента „Моят град“, посветена на Бургас и новият химн на училището си в словашката столица, написан преди година от маестро Стефан Диомов.

Децата от Словакия ще поздравят бургаските си връстници с концерт на открита сцена „Охлюва“ на 8 юни от 17.00 часа и ще подредят изложба на алеята пред Културен център „Морско казино“ за всички жители и гости на Бургас.

Тази година посещението на учениците ще продължи до 10-ти юни, като през това време децата от 6-ти, 7-ми и 8-ми клас ще посетят Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, остров „Св. Анастасия“, туристически комплекс „Акве Калиде“ и бургаските училища „Любен Каравелов“ и „Пейо К. Яворов“.

Посещението на децата е част от сключеното преди две години споразумение за обмен на ученически практики и инициативи за сътрудничество в областта на образованието и туризма между Бургас и Братислава.

В българското училище "Христо Ботев" в Братислава, което преди две години празнува 70-годишен юбилей, учат общо 120 деца, като финансирането на дейността му се осъществява от словашката държава и българското министерство на образованието. Голяма част от учениците искат да продължат образованието си в България. Завършилите българското училище в Братислава получават две дипломи - българска и словашка, и владеят перфектен български език. Те се обучават от 4 словашки и 20 български учители, двама от които са бургазлии.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати