bМТ- Бургас Медия Тренд

Великобритания дари на бургаската полиция уникален дрон, с който ще ловят престъпници

  07.06.2022 12:55
 Великобритания дари на бургаската полиция уникален дрон, с който ще ловят престъпници

Дрон със специфично оборудване и допълнителна радиометрична термо камера за нуждите на оперативно-издирвателната дейност и разследването на престъпления бе дарен днес на ОДМВР – Бургас от Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания.

Мартин Шайърс, който е международния офицер за връзка на Националната агенция подписа с директора на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов договор за направеното дарение, като подчерта, че идеята за дрона е възникнала преди около две години.

В резултат на множество разговори и отличните партньорски контакти между двете институции идеята е финализирана и дрона ще бъде повече от полезен в пряката полицейска работа по ограничаване на различни по вид криминални деяния.

"Дронът изглежда забавен, но той ще е и много полезен, тъй като голям процент от разследванията ще бъдат улеснени от всевиждащото му око”, каза Шайърс. 

Старши комисар Калоянов благодари за направения дарителски жест, като заяви, че в ход е подготовката на специално обучение на служители от четири структурни звена на ОДМВР – Бургас, които да ползват дрона в своята работа – отдел „Криминална полиция”, Базовата-научно техническа лаборатория / БНТЛ/ и сектори „Специализираните полицейски сили” и „Специални тактически действия”. 

Общата стойност на дарението е в размер на близо 57 000 лв., като освен дрона и специалната термо камера, са включени още смарт контролер и батерия. 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Одобрявате ли отмяната за носене на маски на закрито?

Резултати