bМТ- Бургас Медия Тренд

Къде ще трябва да носим маски, ако върнат част от мерките?

  13.07.2022 19:15
Къде ще трябва да носим маски, ако върнат част от мерките?

Нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас могат да влязат в сила още от понеделник. Това обяви главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев. Ограниченията ще са свързани най-вече със задължително носене на маски на определени места като здравни заведения, аптеки, социални домове, домове за възрастни хора, както и за персонала в ясли и детски градини. Ако ситуацията обаче се влоши в следващите дни, е възможно към този списък да се добавят още места. Очаква се до края на седмицата Кунчев да разпише предложенията.   

Мерките няма да ограничават социалния живот, икономиката и туристическия сезон в летните месеци, заяви доц. Кунчев. Възможно е да се наложи маски да се носят и в магазините, и градския транспорт.

Туристите в Бургас - една от областите с най-много заразени - се разделиха в мнението си за мерките у нас.

„През лятото маските създават дискомфорт. Диша се трудно с тях”, каза туристка от Естония.

„Нормално е. И в Турция случаите отново нарастват”, каза друга туристка.

Експертите все още обсъждат дали мерките да важат на територията на цялата страна.

„Единият вариант е да ги въведем сега за тези 5-6 области, които са над останалите, но е много динамична ситуацията. Другата седмица и още области ще влязат в тази група. Много е вероятно да се вземе решение на национално ниво”, каза още Кунчев.

Вирусологът проф. Тодор Кантарджиев смята, че контролът трябва да е най-вече на границата. „Всичко трябва да е изпреварващо. Малко се закъсня с мерките. Тези, които се връщат от Гърция, трябваше на границата да бъдат предупредени няколко дни да не контактуват с много хора.  На летищата трябва да се ходи с маска и да се пазят хората”, каза той.

Според специалиста отново трябва да заработят COVID зони за диагностика и преглед на хора със симптоми, за да няма контакт с останалите пациенти в лечебните заведения.

А Кунчев смята, че личните лекари трябва да имат право да издават направления и за безплатни PCR тестове, а не само за антигенни, както предложиха вчера от здравното министерство. По думите му на личните лекари трябва да се раздадат бързи тестове, за да изследват пациентите директно в кабинета.

Източник: Нова телевизия


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Одобрявате ли отмяната за носене на маски на закрито?

Резултати