bМТ- Бургас Медия Тренд

Решено! Ето на кои места ще се носят задължително маски

  14.07.2022 10:14
Решено! Ето на кои места ще се носят задължително маски

Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изисквания за COVID сертификати в страната и не е предвидено ограничаване на движението. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков след среща със здравните власти.

Маски, единствено, ще бъде задължително да се носят в лечебните заведения и  социалните домове. Ще се посъветват работодателите, там където е възможно, да въведат дистанционна работа, въпреки ченякои от тях вече така или иначе го правят, казаха здравните власти. 

„По голямата част от България се намира в Етап 0, с няколко области в Етап 1. Следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято”, каза премиерът в оставка Кирил Петков. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че продължава ръстът на заболяванията, но той е далеч от пиковите стойности преди няколко месеца.

„Ще продължи увеличаването на броя на случаите, но ако това не води до по-тежко протичане, на натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, ще се справим с тази ситуация”, каза той.

Епидемиолозите считат, че през август ще бъдат достигнати пикови стойности и тогава ще започне постепенно нормализиране. Дали наесен ще има нова вълна, това никой в света нямало как да предвиди.

„Ситуацията в момента е много по-различна от тази, която имахме предните две години. Характеристиките на този вариант на вируса са различни - разпространява се по-лесно и бързо, но не води до толкова висока нужда от хоспитализация и лечение, протича по-леко”, разясни доц. Кунчев.  


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Одобрявате ли отмяната за носене на маски на закрито?

Резултати