bМТ- Бургас Медия Тренд

Проверка по Южното Черноморие: С колко е поскъпнала почивката в хотелите, къмпингите и ресторантите

  18.07.2022 15:28
Проверка по Южното Черноморие: С колко е поскъпнала почивката в хотелите, къмпингите и ресторантите

Между 10% и 30%, с толкова са поскъпнали цените в курортите по Южното Черноморие в разгара на лятото. Освен пакетите на хотелите, по-скъпи това лято са и местата за караваните. Ръст в цените се отчита дори и при атракционните. На този фон браншът отчита спад на туристопотока. 

По-голямата част от хотелите в Слънчев бряг са отворили за туристи. Тези, които са на първа линия до морето, са пълни почти на 100%, но търпят загуби, тъй като са резервирани още миналата година на старите цени.

„Ние по принцип разпродаваме нашите пакети, разбираемо, още октомври, ноември, декември. Не бяхме подготвени за този ценови шок“, каза хотелиерът Румен Мончев. 

И въпреки че Слънчев бряг е най-големият курорт по Южното Черноморие, тази година, далеч не е най-пълният с туристи.

„Малките курорти, към днешен момент, тъй като се намираме във високия сезон вече, са пълни с индивидуални туристи с личен транспорт, докато големи курорти като Слънчев бряг, се наблюдава отлив точно на такива туристи“, обясни Христина Славова, член на УС на Бургаската туристическа камара.



Курорти като Созопол например в средата на юли се радват на най-много туристи. Въпреки това вдигането на цените е неизбежно, казват от бранша.

„Миналата година продавахме една стая за 50 лв. със закуска, единично настаняване, обикновена стая. Тази година започнахме от 55 лв., даже и 60 лв. Повечето колеги между 10 и 20% вдигнаха цените още в началото на сезона, защото просто нямаше как, предвид увеличението на тока, горивата и основните храни“, заяви Елена Диамандиева, хотелиер в Созопол.

Скок на цените с около 20% се забелязва и във всички заведения, както на плажа, така и във вътрешността на курортите. Според ресторантьори обаче, увеличението не е достатъчно.

„Нормалното увеличение е между 40 и 50%, но ние не го правим. Ще оцелеем с минимални печалби. Просто минимални печалби. Искаме туристите да са доволни и да разчитаме отново, евентуално, следващата година пак на тях“, каза Димитър Кокинов, който е собственик на заведение в Поморие. 

По-скъпи са и летните атракции, като разходката с корабче например.

„Миналата година беше по 10 лв. на човек, сега е 15 лв. на човек за час. Причините за поскъпването са много – едно е горивото и от друга страна таксите за местостоянки", каза собственик на едно от корабчетата за разходки край Созопол.



Високите цените се отразяват най-вече на българите, избрали родното Черноморие за лятната си отпуска. На този фон е засилен интересът към къмпингите с места за палатки, каравани и бунгала. За някои къмпинги край Созопол се резервират места с две години напред. За цял месец нощувките за една палатка струват около 1 200 лв.

Покачване на цените обаче има и по къмпингите.



„Миналата година бунгалото е било 30 лв., сега е 40 лв. Минимално са вдигнати цените, клиентите са доволни не роптаят, че са някакви фрапиращи цени“, разясни Паолина Константинова, администратор на къмпинг. 

От туристическия бранш казват, че тази година е сериозен отливът на български туристи, след падането на COVID ограниченията и възможността за почивка в Гърция. Компенсират ги донякъде чужденците, като в Приморско.

„Към днешната дата около 75% е заетостта. Малко румънци, малко англичани, но предимно Чехи, не само в хотела, но и в курорта Приморско“, каза Владимир Маринов, хотелиер и туроператор в Приморско. 

Друг проблем пред бранша е отливът на туристи заради войната в Украйна.

„България със своите качества като страна в туристическия отношение, основно привлича тези потребители на културно-историческия туризъм. Това са всички рускоезични туристи, като имам предвид Русия, Украйна и Беларус", смята Арина Караиванова, член на Асоциацията на екскурзоводите в България. 

 Добрата новина е, че това лято се завръщат някои от чуждите пазари, които липсваха заради пандемията, като Великобритания, Германия и Израел.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати