bМТ- Бургас Медия Тренд

Приключва реставрацията на Етнографския музей в Бургас

  05.08.2022 12:12
Приключва реставрацията на Етнографския музей в Бургас

Във финална фаза навлезе изпълнението на проекта за реставрация на най-старата битова сграда в град Бургас, построена през 1872 г. Това е Бракаловата къща, в която е настанен от десетилетия Етнографският музей. Строена е от бившия кмет Димитър Бракалов, помогнал много за утвърждаването на Бургас като водещ град в Югоизточна България след Освобождението.

След приключване на довършителните работи, които текат в момента, наесен може да започне поетапното пренасяне на етнографската експозиция обратно в сградата. Временно тя беше преместена на ул. „Батенберг“.

Сградата на Етнографския музей е една от най-емблематичните в нашия град и единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 – 1981 г. Именно тогава в къщата, била преди това училище и хотел, е настанена етнографската експозиция.

Община Бургас и ръководството на Регионален исторически музей – Бургас подготвиха в сътрудничество и успяха да защитят качествен проект за реставрация и още по-голяма социализация на имота. Той се осъществява с европейско финансиране. Преди това две години продължиха съгласувателните процедури с НИНКН.

Целта на проекта е Етнографският музей да се превърне в още по-търсена дестинация за посещение в сърцето на Бургас. Напълно реновирани са двата етажа на къщата. Тече вътрешно преоборудване. Музеят ще се сдобие с допълнително фондохранилище. Конструктивно е укрепено каменното стълбище, към което вече ще има рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата сграда, се благоустроява и дворното пространство. Там са изградени допълнителни ателиета за реставрация на предмети от метал и керамика, етно кафене.

Целогодишно ще се провеждат обучения за деца и възрастни, които да се докоснат до старите занаяти и обичаи. Обновяването на Етнографския музей и пространството пред него ще помогне за обогатяването и развитието на културния живот в града, за съхраняване на традициите и българската национална идентичност.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Какво очаквате от поредните избори на 2-ри април?

Резултати