bМТ- Бургас Медия Тренд

От началото на годината: Близо 60 хил. опита от нелегални мигранти да проникнат у нас, ползват стълби и дънери на дървета

  05.08.2022 13:02
От началото на годината: Близо 60 хил. опита от нелегални мигранти да проникнат у нас, ползват стълби и дънери на дървета

Остава засилен нелегалния мигрантски натиск по българо-турската граница. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Дерменджиев, който посети зоната на отговорност на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Елхово, за да се запознае на място с организацията на работа, динамиката на миграционните процеси и оперативната обстановка.

„Натискът се е увеличил близо 6 пъти спрямо миналата година. А само за изминалия месец с 24%. Констатирани са близо 60 хил. опита да бъде преодоляна границата за първите седем месеца на годината. Малка част обаче успяват. Това са предимно хора от Сирия и Близкия изток. С очите си видях на камерите, как това се случва със стълби, стволове на дървета, минаване под мрежата, а дори някои опитват да нарушат нейната цялост“, каза Дерменджиев.

Той увери, че защитното съоръжение по българо-турската граница е в добро състояние. Има командировани 860 полицаи от вътрешността на страната, които охраняват границата. Поставени са патрули на различни места, които при сигнал могат да реагират в рамките на минути.

Служебния вътрешен министър поясни, че ситуацията е изключително динамична. Ако се наложи охраната по границата ни може да бъде увеличена, като се включат и военните. 

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати