bМТ- Бургас Медия Тренд

Регионалният министър със смущаващи разкрития за високата цена на водата в Бургас

  23.08.2022 13:15
Регионалният министър със смущаващи разкрития за високата цена на водата в Бургас

Около 20 млн.лв са инвестирани в тръби и ремонт на стената на яз. “Порой“ без да има разрешение за строеж и одобрен Подробен устройствен план. Идеята е била да се осигури резервен достъп на вода за бургазлии от язовира, но парите са дадени авансово без дори да е направен анализ годна ли е водата за пиене или не и без каквито и да било строителни книжа.  

Това разкри министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Оказва се, че сега тази инвестиция трябва да се плаща с по-високата цена на водата от жителите на Бургас, а тръбите вече година и половина стоят неизползваеми, стана ясно от думите на министъра.

„Това е цената на водата в Бургас, която в момента лежи в нивите край село Медово. Ситуацията е същата като с авансово раздаваните пари за магистрала „Хемус“ - дадени 20 млн.лв напред от ВиК Бургас без да се прави нещо“, обясни Шишков и подчерта, че дори все още не се знае дали водата от язовира е годна за пиене. 

„Инвестицията може да е добра, но не трябва да е за сметка на жителите на Бургас. Тя е можело да бъде направена от държавата или да бъде подпомогната от ВиК холдинга“, допълни още регионалният министър.

В интервюто арх.Шишков обясни, че МРРБ ще направи анализ на досегашните поръчки за ремонти и би могло те да бъдат разделени на три - безспорни основни ремонти, безспорни текущи и такива – с елементи на основни ремонти. 

„Ако държавата сложи точни и ясни правила за работа на строителните фирми, те ще работят по тези правила“, коментира министърът и допълни, че проблемът с разплащанията на фирмите идва от предишните управляващи, които са определяли  такъв начин на работа и това е донасяло след себе си лошо качество на ремонтите. На практика те са зависими от държавата и спазването на закона зависи именно от държавата, която години наред е „слагала на масата“ 300 млн. лв, а е възлагала ремонти на фирмите за милиард – това няма нищо общо със закона и с елементарното планиране", поясни той. 

Министърът беше категоричен, че предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ не е направило нищо за осигуряването поне на зимното почистване на републиканските пътища и има съмнения, че то е искало да постави държавата в положение, в което да няма никакъв друг избор, освен да се удължат за втори път старите договори.

Шишков съобщи още, че поръчките за него вече са обявени и в срок от две седмици фирмите трябва да представят офертите си.

„Зимното поддържане е въпрос на национална сигурност и ще го осигурим при всички положения“, заяви регионалният министър.  

Той подчерта, че е бил неприятно изненадан, че там където е можело да се плаща на фирмите за работата им по участъци 1,2 и 3 на магистрала „Хемус“ на практика нищо не е плащано и допълни, че при предишни правителства строителството е било като „сцена за снимки“.

„В действителност в България има изключително малко строителство, особено на магистрали, но те не са и планирани“, заключи архитект Шишков.

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати