bМТ- Бургас Медия Тренд

Бургаски ученик донесе бронзов медал от Международната олимпиада по астрофизика

  23.08.2022 16:11
Бургаски ученик донесе бронзов медал от Международната олимпиада по астрофизика

Бургаският ученик Константин Кръстев от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ донесе бронзов медал за България от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Грузия. Той бе част от българския отбор, в който влизат петимата най-добри ученици по астрофизика в страната.

Останалите участници в българския отбор също взеха медали – златни за Александър Проданов (ППМГ, Казанлък) и Явор Йорданов (НПМГ), сребърни за Маргулан Исмолдаев (МГ Варна) и Баян Гечев (СМГ). Техни ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

Олимпиадата има три индивидуални етапа – теоретичен, анализ на данни и наблюдателен и като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Миналата година в онлайн изданието българските гимназисти спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал.

Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г., а България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати