bМТ- Бургас Медия Тренд

90 години от рождението на Тончо Русев: С експозиция на лични вещи, филм, концерт и изложба, Бургас си спомня за делото на композитора

  31.08.2022 10:20
90 години от рождението на Тончо Русев: С експозиция на лични вещи, филм, концерт и изложба, Бургас си спомня за делото на композитора

От 11:00ч. на 1 септември, във фоайето на Културен дом НХК, ще бъде официалното откриване на експозиция с вещите на големия български музикант Тончо Русев. Част от нея ще бъдат пишещата му машина, тромпетът му и пианото, което семейството дари на Бургас. Посетителите на експозицията ще имат възможността да разгледат част от личната колекция от марки и картички на Бургас, които композиторът събира през целия си живот. Голяма част от експозицията ще заемат и наградите на Точно Русев – от "Златния Орфей", наградата от Токио, държавни и военни отличия и още десетки статуетки и призове.

В същия ден, на площад „Тройката“, ще бъде разположена и изложба от снимки от различни периоди в живота на композитора. Връчването на награди и отличия, запечатани спомени с колеги и приятели, работни посещения в страната и чужбина, са само част от интересните моменти, които ще могат да се проследят на специално изготвените пана.

Всички вещи, снимки, награди и документи, свързани с изложбите, са предоставени от семейството на Тончо Русев. Благодарение на Елена Русева /съпруга на Точно Русев/, Албена Русева /дъщеря/ и Елена Хаджистоянова /внучка/ в Бургас, специално за „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев и изложбите посветени на честването, пристигнаха всички грижливо събирани и пазени предмети и фотографии, част от живота на големия композитор. Въпреки голямото желание на семейството да присъства лично на откриването на изложбите, това няма да може да се случи, а причината е изключително щастлив повод. Преди седмици внучката на композитора стана майка на прекрасна дъщеричка, която е кръстена на своя прадядо – Антония.

По повод честванията на „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев, Българската национална телевизия предоставя за безплатна прожекция музикално-документалния филм „Пътуване с песента“, който ще бъде излъчен на 2 септември /петък/ от 18:30ч., в зрителна зала „Тончо Русев“, културен дом НХК.

Напомняме ви и за концерта със златните хитове на Тончо Русев, който е на 1 септември от 20:30 ч. в Летния театър при вход свободен.

На сцената ще се качат талантливи изпълнители, родом от Бургас или свързани с него, които ще участват в един празник, посветен на музиката. В афиша са имената на "Фортисимо", Рафи, Кристина Дончева, Стефан Илчев, група FOUR, Вокално трио Déjà vu, Димитър Атанасов и Христо Младенов, Мина Пенкова, Георги Дюлгеров и Марияна Добрева-Велева.

С цел приемственост и предаване на музиката през поколенията, по новите аранжименти на златните песни на Точно Русев работят аранжорите Пламен Велинов, Димитър Атанасов, Петър Алексиев, Руслан Карагьозов и Красимир Гюлмезов.

Серията от събития, посветени на композитора, включваща постоянна експозиция в културен дом НХК, изложбата на пл. „Тройката“, концертът в Летния театър, ще завърши с изработка и отпечатване на музикална школа с новите аранжименти, каталог и CD с песни от концерта, които ще бъдат подарени на бургаските училища на 1 ноември - Ден на народните будители.

Проектът „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев се реализира от Община Бургас с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в партньорство с БНТ. Концертът на 1 септември ще бъде записан от екип на БНТ и ще влезе в Златния фонд на телевизията.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Вярвате ли на намаленията по време на Черния петък?

Резултати