bМТ- Бургас Медия Тренд

ДАНС и НАП удариха верига бензиностанции в Бургас: Нелегален хардуер е манипулирал продажбите на гориво

  02.09.2022 15:10
ДАНС и НАП удариха верига бензиностанции в Бургас: Нелегален хардуер е манипулирал продажбите на гориво

Груби нарушения на данъчното законодателство бяха разкрити при съвместна операция на ДАНС и НАП в два обекта на верига от бензиностанции с дейност на територията на Бургаска област.

При проверка екипи на бургаското звено на Фискален контрол на НАП са установили нелегален, допълнително монтиран хардуер, който манипулира данните при продажбите на горива. По този начин се нанася значителна щета на бюджета и същевременно продажбите не се фискализират по надлежния ред.

Търговските обекти са били подложени на скрито наблюдение, извършена е и контролна покупка на принципа на тайния клиент, при която не е издаден фискален бон. Двата обекта са запечатани от НАП. В рамките на своите компетентности действия са извършили и екипи на Агенция „Митници“ и Българския институт по метрология. 

Националната агенция за приходите продължава наблюденията и проверките на обектите за зареждане с горива с цел ограничаване и пресичане на опити за злоупотреби при използването на компенсацията от 25 стотинки на литър гориво. На територията на Бургаска област от 19 август до момента са проверени 44 бензиностанции, съставени са 5 акта за разминаване между наличностите в касите и сумите, посочени в дневните финансови отчети.

„Проверките дават резултат, един от успешните начини за предотвратяване на спекулациите с отстъпката е винаги да изискваме касова бележка, става дума за разширен фискален бон, в който се отбелязва и регистрационния номер на автомобила, който зарежда гориво. Това е граждански контрол върху отчитането на приходите. Той може да се осъществява и чрез мобилното приложение на НАП – NRAMobile. То дава възможност при сканирането на QR кода на издадена касова бележка веднага да се провери дали тя е регистрирана в НАП“, коментира заместник изпълнителният директор на НАП Зоя Габровска.

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати