bМТ- Бургас Медия Тренд

24 366 ученици прекрачиха прага на класните стаи в Бургас

  15.09.2022 10:30
24 366 ученици прекрачиха прага на класните стаи в Бургас

Първият учебен ден е празник на просветата, знанието и стремежа към прогрес, символ на младостта и упоритостта. Най-вълнуващ е той за най-малките ученици. Тук, ще откриете необятния свят на науката и ще срещнете нови приятели. Учебният процес тук е на високо ниво, за което благодаря на преподавателите. Родители, подкрепяйте децата си, те са прекрасни! На всички пожелавам да бъдете здрави и успешна 2022-2023 учебна година! С това пожелание кметът Димитър Николов откри новата учебна година в ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“.

Той допълни още, че благодарение на усилията на ръководството на училището и на родителите бе подготвен проект за нов корпус, който включва всички необходими класни стаи и физкултурен салон, за да може училището да придобие капацитет, който да отговаря на нуждите на бургаския квартал.

„Затова съм днес тук, да заявя своята ангажираност и да обявя, че в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител на строителните работи по изграждане на новия корпус. До 20 септември е срокът, за подаване на офертите на строителните фирми. Дори да не намерим подкрепа от държавата мисля, че с усилията и средствата на Община Бургас ще успеем да изградим един прекрасен нов корпус със спортна площадка, отговаряща на всички изисквания на учебния процес в кв. „Сарафово“, сподели още кметът Николов.

Тази година 24 366 ученици от 1-ви до 12-ти клас прекрачиха прага на училищата в община Бургас. За сравнение през 2021 г. те бяха 24 144, а през 2020 г. – 23 992, което за поредна година показва ръст на броя на учениците в морския град.

Повече от 2 000 са първокласниците в Бургас. През миналата година те бяха 1996, а през 2020 г. – 1867. И тази година първолаците влязоха в 87 класни стаи, напълно обновени и модернизирани по четвъртия, последен етап от общинската програма, която се реализира по идея на кмета Димитър Николов – „Първокласно начало“.

От началото досега Община Бургас осигури съвременна образователна среда в общо 360 класни стаи в над 33 училища, включваща модерно обзавеждане и оборудване, таблети, интерактивни панели и разработване на нов образователен софтуер и нови интерактивни методи за работа в клас. За последните 4 години по програмата 380 учители преминаха квалификация за преподаване със специално разработеното учебно съдържание и новите методики за обучение.

Освен обновените класни стаи, Община Бургас поетапно обновява и спортните площадки в училищните дворове. Така в последните няколко години бяха напълно реконструирани пространствата за спорт в ОУ „Елин Пелин“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, АЕГ „Гео Милев“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Пейо К. Яворов“, ПГСИ „Пеньо Пенев“.

Предстои изграждането на още 4 нови спортни терена в СУ „Епископ Константин Преславски“, ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Любен Каравелов“ и НЕГ „Гьоте“, одобрени по програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища. Освен тях, с чисто нови физкултурни салони до дни ще могат да се „похвалят“ СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника.

За да отговори на нарастващия брой на децата и учениците в Бургас, привлечени от качественото образование и новата материална и учебна база, местната администрация строи всяка година нови детски градини и училища.

Преди дни отвори врати нова детска градина „Морско конче“ в ж.к. „Братя Миладинови“. В момента се довършват още 2 нови детски градини - ДГ „Синчец“ в кв. „Горно Езерово“ и третия корпус на ДГ „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“.

Община Бургас има готови проекти и за нови училищни корпуси на Математическа и Френска гимназия, на ОУ „Васил Априлов“ и училището в кв. „Сарафово“, за реализирането на които ще продължи да търси подкрепа от държавата.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати