bМТ- Бургас Медия Тренд

Първи звънец за 48-ото Народно събрание, депутатите положиха клетва

  19.10.2022 09:06
Първи звънец за 48-ото Народно събрание, депутатите положиха клетва

Старт на 48-ото Народно събрание. Първият звънец на новия парламент удари най-възрастният депутат - Вежди Рашидов. Минути по-късно новите депутатит положиха клетва, след която прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

„На мен се падна честта да открия 48-ото Народно събрание. Живях дълго, видях много и все още търся отговор. Седейки пред вас, си спомням как като малко момче си мечтаех да открия света. Спомням си началото с порива на младостта, спомням си наказанието, унижението и смените на имената. Спомням си и революцията - на палатките, на купоните. Спомням си и мразовитата зима на 1997 г. и гладната стачка на ВНС и протестите. Спомням си радостта, сполуките и неволите. Сега стоим всички заедно след поредната тежка кампания. Едни чегъртани, други обидени, трети - забравени, четвърти - обругавани, пети - анатемосвани. Пак се чудим как, защо, накъде. През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания и стремеж да докажем правотата си. Заляхме всичко с обиди и причинихме страдание. Най-лесният път е агресията и отрицанието. Но агресията ражда само агресия, а отрицание води до отрицание на отрицанието”, започна той. И подчерта, че мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени. „Най-добрият пророк на бъдещето е миналото”, смята Рашидов.

След речта на Рашидов президентът Румен Радев направи обръщение към народа и парламента. Той приветства народните избраници и ги призова да оставят достойна следа в политиката. „Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и на воля в тези трудни за България и Европа времена. Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. Ключът е във вас – в ръководствата на представените тук партии, но е нужен разум, кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания”, каза в речта си държавният глава.

„Очаквам наистина сериозни мерки, защото ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото ни. Разбира се, има нужда от ясни позиции и активна законодателна дейност за задълбочаване на нашата европейска интеграция и за ускоряване на нашето социално и икономическо развитие”, добави Радев.

Той отличи като основен приоритет в работата на парламента гарантирането на националната сигурност. „Това означава укрепване на собствения отбранителен капацитет, повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците и ускоряване на модернизацията на въоръжените сили, която буксува от години”, категоричен беше президентът.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.

След това се предвижда да бъде избран председател на 48-ото Народно събрание измежду четирима кандидати. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместниците му.

На първото заседание на 48-ото Народно събрание присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също бяха отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

В следващите дни се очаква да започнат и разговорите за съставяне на правителство. Контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, водят Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Те ще търсят допирни точки между партиите в парламента. На разговори са поканени всички парламентарно представени партии с изключение на „Възраждане”.

Източник: NOVA


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати