bМТ- Бургас Медия Тренд

ДЕН ТРЕТИ: Депутатите отново в спор за председател на НС

  21.10.2022 11:00
ДЕН ТРЕТИ: Депутатите отново в спор за председател на НС

Първото заседание на парламента продължава за трети ден. ДПС отново предложиха Йордан Цонев за председател на НС. „Възраждане” издигнаха Цвета Рангелова, а БСП - Кристиан Вигенин.

Предложенията не бяха приети при поредното гласуване в пленарната зала. На балотаж отидоха Йордан Цонев и Кристиян Вигенин, но нито един от двамата не събра нужните гласове.

"Нека да си свършим работата днес. Предлагам кандидатурата на Йордан Цонев за председател на НС", каза от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС.

"Възраждане" издигна отново кандидатурата на Цвета Рангелова за председателския пост. Според партията тя ще подготвен юрист, който ще може да се справи с разединената зала.

От БСП потвърдиха намерението си и отново издигнаха кандидатурата на Кристиан Вигенин. По думите на колегата му Георги Свиленски нееднократно всички депутати са призовавали Вигенин да поеме управлението на НС в тежки дни.

"Вече предизвикваме подигравки сред гражданите. Парламентът е напът да се обезсмисли напълно. И колкото и всеки да иска да е верен на избирателите си, всеки един от нас разказваше на избирателите си какво ще прави, когато отиде в НС. Блокажът още в първото заседание показва, че парламентът е излишна институция, и не е в състояние да работи. Сигурно милиони хора са загубили живота си заради демокрацията, но в момента обезсмисляме и себе си по този начин. Утре хората ще кажат: "за какво са ни тези партии"?, коментира Вигенин.

Предстои гласуването на номинациите.

Народното събрание е напълно блокирано, защото депутатите не могат да изберат кой ще застане начело му.

Опитите на политическите сили да се обединят около едно име не дават никакви резултат, а с течение на времето кандидатите постоянно се променяха. Процедурата започваше отново и отново, имаше няколко извънредни председателски съвета, но изход все още не е намерен.

По Конституция изборът не председател трябва да бъде направен на първото заседание, защото най-възрастният депутат има само церемониални функции.

Източник: NOVA


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати