bМТ- Бургас Медия Тренд

Откриват въздействащата изложба „Вътрешно спасение“ на куратори и художници в НХА - Бургас

  26.10.2022 09:20
Откриват въздействащата изложба „Вътрешно спасение“ на куратори и художници в НХА - Бургас

Осем изкуствоведи и осем художници от различни области на визуалните изкуства, възпитаници на Националната художествена академия, правят своя творчески дебют и анализират актуални общочовешки и социокултурни проблеми, обединени от темата „Вътрешно спасение“. Това са 16 произведения и 16 различни истории, които представят интимния, личен поглед на ворците към света и към самите себе си, синтезирайки емоциите и идеите на съвременния артист.

Експозицията ще бъде открита на 28 октомври /петък/ от 17.30 часа в Магазия 1, НХА Бургас.

„Вътрешно спасение“ е четвъртото издание на проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“. Той се организира в партньорство с Националната художествена академия и Съюза на българските художници, а конкретен повод са два юбилея– 125 години от създаването на Рисувалното училище и 50 години от създаването на специалност „Изкуствознание“.

Участници в изложбата са:

Куратори– Велина Таскова, Дона Георгиева, Георги Тодоров, Мария Кодинова, Марко Даниел, Надия Русева, София Рангелова, Тони Бояджиева.

Художници– Виктория Антова, Елена Капелова, Иван Тодоров, Любослав Боянов, Любослава Николаева, Симеон Димитров – Соми, ХанкоСедефчев, Яна Папазова.

Проектът се финансира от програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“.

Човешката душа и вътрешният свят на човека са изследвани векове наред от учени, мислители, философи и писатели, но осъзнаването на дълбоко закодираната в индивида истина зависи само от него. Тя може да бъде изразена по много начини, един от тях е изкуството в разнообразието от неговите проявления и форми.

Тези чувства са комплексни и лични за всеки артист и техния визуален израз следва да бъде внимателно съхранен и куриран. В изложението на себеизразяващия се художник творецът е същината, а кураторът – призмата, която я пречупва. Кураторите не изменят мислите и чувствата на артиста, а осъществяват връзката между него и зрителя, моделирайки представянето на произведенията му така, че те да бъдат възприети и разбрани.

Предизвикателството, пред което са изправени авторите в настоящия проект, е да разкрият пред зрителя най-личното, най-съкровеното си изживяване – търсенето и намирането на своето вътрешно спасение.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати