bМТ- Бургас Медия Тренд

Театрални школи от Бургаско ще представят страната ни на фестивал в САЩ

  28.10.2022 14:00
Театрални школи от Бургаско ще представят страната ни на фестивал в САЩ

Асоциацията на българските училища в Америка (АБСА) покани децата от театрална школа „Усмивка“ към НЧ „Фар 1946“ - Бургас и ТС „Светулка“ към НЧ „Светлина 1939“ - Поморие с художествен ръководител Румяна Кралева, да участват със спектаклите „Пук“ и „Ян Бибиян“ в заключителния концерт на Фестивала на младежкото авторско творчество във Вашингтон, САЩ, на 20.11.2022 г. Събитието представя авторски песни, авторски театрални произведения, авторска поезия и проза от деца и младежи.

През май 2022 година малките театрали участваха в проекта "Книгите оживяват", реализиран от Сдружение „Общество за духовни изяви“ и ИК „Знаци“, двете читалища, Куклен театър Бургас и други поканени организации, с подкрепата на Община Бургас. Живото предаване на програмата очарова организаторите на фестивала във Вашингтон. Двете читалищни школи им изпратиха записи на представленията „Пук" от Валери Петров и „Ян Бибиян" от Елин Пелин. През лятото журито на фестивала в САЩ отличи двата спектакъла. В резултат на това през ноември българските деца във Вашингтон, Филаделфия и Ню Йорк ще видят на живо таланта на своите връстници от Бургас и Поморие.

Всичко това става реалност, благодарение на един забележителен българин - Бойко Антонов. Той е зам.-председател на АБСА и административен директор на Академия „Христо Ботев“ - Вашингтон. Бойко Антонов е ревностен пазител на българския дух в сърцето на Америка. Той е софтуерен инженер. Работи в Библиотеката на Конгреса на САЩ и е един от създателите на училище „Христо Ботев“ във Вашингтон.

Асоциацията на българските училища в Америка (АБСА) е учредена на 24 декември 2018 г. в Олимпия, щата Вашингтон. Към настоящия момент тя обхваща 43 български съботно-неделни училища – партньори, които осъществяват дейност на територията на САЩ. Една от целите на АБСА е да подпомага различни инициативи за подкрепа на българското образование и култура в Америка.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати