bМТ- Бургас Медия Тренд

Кметът на Бургас: "Честит празник на всички, които последваха примера на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон..."

  01.11.2022 10:46
Кметът на Бургас: \

"Уважаеми бургаски дейци на просветата и културата,

Скъпи учители и съвременни будители,

Обръщам се към вас с най-топли чувства и ви поздравявам по повод един от най-българските и светли празници – 1 ноември, Ден на народните будители!

Днес отдаваме почит към всички радетели за развитието на българската просвета и култура. Към всички онези, които последваха примера на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон и всички тези, които не оставиха пламъка на българщината да угасне през тъмните векове.

Ние, потомците на тези книжовници и просветители, носим отговорността да съхраним и предадем на следващите поколения мъдростта и духа на нашия народ. Това най-добре правите вие, скъпи учители, учени, творци, читалищни и библиотечни деятели. Вие сте съвременните будители, които с достойнство и ентусиазъм пазите и предавате българския език, духовност и култура на нашите деца, превръщайки ги в интелигентни и успешни българи.

В наши дни, хората на просветата и културата са също толкова необходими, както и в годините на борба за съхранение и утвърждаване на националната ни идентичност.

В този светъл ден се обръщам към вас, бургаските учители и културни дейци. Амбициозните ни цели да прилагаме иновации в образованието, да създаваме модерни училища и специалности не биха се осъществили без вашия ентусиазъм и професионализъм. Благодаря ви за усилията, които полагате за развитието на училищата, читалищата и възпитанието на младите хора в уважение към ценностите на нашия народ и приобщаването им към широкия свят на науката, изкуството и духовността.

Пожелавам Ви здраве и все така достойно да носите в себе си пламъка на първите будители. Продължавайте делото на нашите будители, съхранявайки родолюбието в нашите деца. Поклон пред ежедневните Ви усилия, съвременни просветители!

Честит празник!"


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати