bМТ- Бургас Медия Тренд

Избран е терен за изграждане на Национална детска болница

  02.11.2022 11:14
Избран е терен за изграждане на Национална детска болница

Окончателно е избран най-подходящият терен за изграждане на Национална детска болница, който отговаря на всички критерии, които бяха поставени за модерна европейска детска болница. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Теренът е 40 декара и се намира в Горна баня, район "Овча купел", близо до Ортопедичната болница.

"Теренът е изключително подходящ, тъй като има много добър климат на конкретното място с много добър достъп. Теренът позволява освен да бъде изградена детската болница към нея и хотел за родители и рехабилитационен център, да бъдат обособени отделните спешни и реанимационни структури", обясни Меджидиев.

Служебният регионален министър Иван Шишков уточни, че този терен е бил отреден за болничен комплекс. В средата обаче е имало частен имот. Кметът на "Овча купел" е намерил собствениците. Направена е процедура по ЗУТ, така че частния имот да отиде в края на терена и така да има чиста собственост, за да се построи болницата, допълни Шишков.

"Бившият вариант не отговаряше на ПУП. Държавата е загубила около 3 години, но днешният ден е изключително важен, защото вече има ясен хоризонт. Предстои предварителен договор и имаме уверение, че собственикът ще го подпише веднага след решението на МС. После за месец - два ще бъде променен ПУП, за месец и половина - два ще бъде утвърден. Ще бъде направено ясно задание, в което МЗ да възложи проектирането", обясни процедурата министър Шишков.

Здравният министър Асен Меджидиев каза, че ще посетят няколко такива болници в Европа. Той изрази увереност болницата да е наистина модерна и се надява проектът да бъде факт до 5-6 месеца.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати