bМТ- Бургас Медия Тренд

Пилотно от Бургас тръгват автобуси на водород, транспортът в града ще стане изцяло на зелена енергия

  13.11.2022 16:00
Пилотно от Бургас тръгват автобуси на водород, транспортът в града ще стане изцяло на зелена енергия

От Бургас започва разработването на два проекта с регионално и национална значение свързани с екотранспорта. Това стана ясно при посещението в морския град на служебния министър на енергетиката Росен Христов. Той се срещна с кмета на града Димитър Николов и заместника му по образование Йорданка Ананиева, които инспектираха Детска ясла 3, където се изграждат възобновяеми енергийни източници за отопление и охлаждане чрез използване на геотермална енергия.

Енергийният министър разкри, че от Бургас започва проект за зарядни станции за водород, като идеята е да имам няколко ключови зарядни станции на територията на страната и по граничните пунктове.

„Това ще ни позволи тежкотоварен и автобусен транспорт да бъдат на водород. Пилотно стартираме в Бургас по местна инициатива, като стремежът ще бъде редици автобуси по някои от най-натоварените линии, не само в града, но и в прилежащия регион - Созопол, Поморие и др. да бъдат на водород. Тоест приоритетно да бъдем с електрически и водородни автомобили, да преминем почти изцяло на зелена енергия. Тук ще бъде и пилотната станция за производство на зелен водород, така че да затворим цикъла. Днес обсъдихме и планирахме посещение в Норвегия, Осло, за да направим необходимата обмяна на опит и да може да стартираме проекта по последните най-модерни технологии”, заяви енергийният министър.

Другият проект, който тръгва също от Бургас, е за мрежа от електрозарядни станции за автомобили, които да са в близост до големите подстанции за електропроводи в градовете.

„Идеята е да има над 200 броя станции в цялата страна, в близост до подстанции, като тази тук „Хоризонт”. Защо в близост? Защото тези подстанции осигуряват необходимото напрежение така, че да можем да зареждаме с бързите зарядни устройства автомобилите, което позволява буквално за 15 – 20 минути голяма част от батериите да бъдат заредени. Със съдействието на общините се търсят терени, прилежащи към подстанциите, за да могат тези захранващи места да бъдат оборудвани и да бъдат достъпни за клиентите. Това е много важно за масовото разпространение на електромобили в страната. С Община Бургас започваме пилотно да изграждаме такива по инициатива на кмета“, допълни енергийният министър.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати