bМТ- Бургас Медия Тренд

Прокуратурата разпространи кадри от следствения експеримент за убийството на граничния полицай край Елхово (ВИДЕО)

  15.11.2022 14:30
Прокуратурата разпространи кадри от следствения експеримент за убийството на граничния полицай край Елхово (ВИДЕО)

Следователи от Ямбол и експерти от отдел "Криминалистика" на Националната следствена служба са потвърдили чрез следствен експеримент, че граничният полицай Петър Бъчваров е бил застрелян от турската страна на пограничната ограда в землището на село Голям Дервент, община Елхово..

Експериментът е бил извършен от българската страна на оградата, на мястото, където беше застрелян Бъчваров. Целта на следствения експеримент е била да се установи откъде са произведени изстрелите срещу българския граничен патрул, тяхното направление, да се уточнят наличните свидетелски показания. На мястото е използван мобилен център за разследване (криминалистична лаборатория), в т.ч. дрон, 3D скенер и др.

Следственият експеримент е потвърдил, че при откриването на стрелбата българският граничен полицай се е намирал близо до открит отвор в телената ограда. Смъртоносният изстрел е бил произведен фронтално срещу него с гладкоцевно оръжие, най-вероятно ловна пушка.

Установено е, че проектилите са сачми, много от които при преминаването си през оградата са се раздробили. Смъртоносният изстрел е бил последван от други, идващи отстрани по посока на автомобила на българския патрул. Впоследствие стрелецът и неговият спътник (както сочат доказателствата от паралелното разследване в Турция) са се изтеглили.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати