bМТ- Бургас Медия Тренд

Повтаря ли се трагедията в Бургас? Преследван бус с мигранти се вряза в полицейски автомобил, униформен е с опасност за живота

  22.11.2022 10:53
Повтаря ли се трагедията в Бургас? Преследван бус с мигранти се вряза в полицейски автомобил, униформен е с опасност за живота

Полицай е в много тежко състояние, с опасност за живота, след като бус с мигранти се вряза в полицейски автомобил. Инцидентът е станал около 6:50 ч., в района на "Цариградско шосе" под детелината за Казичене в посока София.

"Става въпрос за преследване на микробус, който не се е подчинил на подаден сигнал в района на "Траянови врата". Вследствие на преследването е ударен бус на Специализираните полицейски сили, който е чакал да се включи в преследването. Нашият бус не е препречил пътя на преследвания, бил е на безопасно разстояние", уточни директорът на СДВР - гл. комисар Калоян Милтенов. 

Микробусът беглец е управляван от български гражданин, който по информация на разследващите, е криминално проявен, без шофьорска книжка. Превозвал 12 нелегални мигранти от Сирия. По случая е образувано досъдебно производство за тежко умишлено ПТП и каналджийство, то е възложено на НСлС. 

"Търсим преводач от сирийски, с който да бъдат разпитани и мигрантите. Към момента не може да се каже откъде са се качили", обясни Илиана Кирилова - градски прокурор на София.

Полицаите, които са били в служебния автомобил, са трима. В момента на сблъсъка двама са били извън него, само пострадалият 51-годишен полицай, се е намирал вътре. От мигрантите са пострадали 4 души, които са в болница. Преследването е продължило близо 50 км от два патрулни автомобила. 

"По първоначална информация, бусът с мигрантите се е движил по АМ "Тракия" с доста висока скорост, не е изпълнявал полицейски разпореждания за спиране, бил е преследван от патрулни автомобили до самия инцидент. Вероятно с много висока скорост излиза от магистралата, за да се качи по Околовръстния път и на изхода от локалното платно удря полицейския бус", поясни Иво Илиев - зам.-градски прокурор.

От Националната следствена служба, които са поели разследването по случая, определиха случая като част от епидемия. 

"Виждат се пострадали правоохранителни органи заради този мигрантски поток, който минава през страната. Това е пореден сигнал към политически ангажираните лица да се мобилизират към отпор на нарастващата престъпност, а не да се атакуват инситуциите по между си. Това е някаква епидемия от такъв тип престъпления", каза Мариан Маринов от Националната следствена служба.

Случаят много напомня за трагедията в Бургас от края на август, когато автобус, пълен с мигранти се вряза в полицейски автомобил след преследване. От сблъсъка загинаха двама опитни служители на реда. 

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати