bМТ- Бургас Медия Тренд

Безпрецедентен мигрантски натиск в Бургаско: Ръст на делата за трафиканти, профилът им се променя

  24.11.2022 13:00
Безпрецедентен мигрантски натиск в Бургаско: Ръст на делата за трафиканти, профилът им се променя

Прокуратурата в Бургас организира спешна среща между полицията и кметовете на общини в региона заради засиления миграционен натиск. Основните искания са повече полицейско присъствие в пограничните райони.

От МВР определиха миграционния натиск като безпрецедентен и забелязват, че профилът на трафикантите се променя.

„Това, което прави впечатление е, че към момента, от началото на годината, имаме установени извършители от 17 различни държави – говорим за Германия, Франция, не само държави от Източния блок. Миграционният натиск - определено това е безпрецедентен, няма аналог“, каза комисар Емил Павлов, зам.-директор на ОД на МВР- Бургас. 

"Само Районната прокуратурата към настоящия момент наблюдават 380 дела, свързани с мигрантски натиск и мигрантска вълна, което е отчетен ръст със 141 дела", разясни Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас: „

Въпреки поставените 7 КПП-та в района около Бургас, преди два дни отново при гонка с полицията автомобил с мигранти стигна до центъра на града и катастрофира.

 "Всички тези камикадзета и опасни ситуации, които се случват в града, притесняват нашите жители. Ще съдействаме със всички свои възможни технически средства. Продължаваме да слагаме видеонаблюдения на места, които се оказват от МВР“, увери кметът на Бургас Димитър Николов. 

Закритото през лятото полицейско управление в Община Каменно, създава трасе на каналджиите, смятат местните власти.

„Не виждам смисъл защо го закриха това управление и какво постигнаха. Реагират бързо престъпните елементи, явно са разбрали, че вече нямаме такова присъствие на полицията“, каза кметът на Камено Жельо Вардунски

„Третокласният път, който свърза община Средец и Карнобат, освен за мигранти, за друго не става, защото очаква сериозен ремонт. Това е начинът да се качат на магистралата, която минава до Карнобат. Миналия месец бяха над 100 човека", заяви пък Георги Димитров, кмет на Община Карнобат. 

А след последния случай в Бургас, при който бе осъществен превоз на нелегални мигранти с рентата-кар автомобил, ще се търси механизъм за по-строг контрол на фирмите за коли под наем.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати