bМТ- Бургас Медия Тренд

Всеобхватно видеонаблюдение в 13-е общини в Бургаско срещу престъпността

  24.11.2022 14:45
Всеобхватно видеонаблюдение в 13-е общини в Бургаско срещу престъпността

За създаване на всеобхватно видео наблюдение, което да свързва общините, намиращи се на територията на Бургаска област, се договориха ръководствата на Прокуратура, Полицията и Кметовете на общини от областта. Те участваха в първата по рода си среща в този формат, която бе проведена по инициатива на Окръжния прокурор на Бургас – Георги Чинев.

Съвещанието бе открито от прокурор Любомир Петров – административен ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас. На срещата присъстваха още прокурор Андрей Червеняков от Окръжна прокуратура – Бургас, прокурор Радослав Воруков – зам.-административен ръководител на Районна прокуратура - Бургас, комисар Емил Павлов – зам.- директор на ОД на МВР - Бургас, ръководителите на полицейските управления в областта, кметовете на Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Камено, Айтос, Руен, Сунгурларе, Карнобат, както и представители от общините Царево, Малко Търново и Средец.

Обсъдени бяха въпроси, свързани със състоянието и динамиката на престъпността в съдебния район и необходимостта от активното взаимодействие между правоохранителните органи и органите на местната власт за успешното й противодействие.

Акцент бе поставен върху противодействието на битовата престъпност, пътнотранспортните произшествия, престъпленията, свързани с употреба на наркотични вещества и сериозно засиленият мигрантски натиск.

Освен за изграждането на съвместно видео наблюдение участниците в дискусията се договориха и за отделянето на повече средства от общинските бюджети за закупуване на дрегери, камери за наблюдение и дронове, което също би улеснило работата по установяване и задържане на извършители на престъпления. Повече средства от общинските бюджети ще бъдат отделени и за подобряване на пътната инфраструктура в общините, което трябва да спомогне за намаляване на броя на пътните инциденти.

Договорено бе и засилено практическо сътрудничество между прокуратура и общините по надзора за законност, което да доведе до намаляване на броя на незаконосъобразните актове на общинските администрации, като по този начин те да бъдат максимално правно издържани, за да не бъдат отменяни от съдилищата.

Участниците в работната среща се обединиха около общото разбиране, че успешното противодействие на престъпността може да бъде осъществено чрез ефективно сътрудничество, диалог и взаимодействие между всички институции, в съответствие със законовите им правомощия и задължения. Те изразиха пълната си готовност за задълбочаване на сътрудничеството чрез бъдещи срещи. 

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати