bМТ- Бургас Медия Тренд

Кръгла маса „Зеленината в градовете – здраве, щастие и красота” ще се проведе в Бургас на 28 ноември

  25.11.2022 13:19
Кръгла маса „Зеленината в градовете – здраве, щастие и красота” ще се проведе в Бургас на 28 ноември

На 28 ноември, понеделник, Бургас ще е домакин на кръгла маса по темата „Зеленината в градовете – здраве, щастие и красота”. Форумът ще започне от 14 часа в експоцентър „Флора“. Негови организатори са Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ) и Община Бургас.

Провеждането на този еднодневен семинар има за цел да насърчи диалога между професионалистите, институциите и обществото по въпросите, свързани с множеството ползи от това да има по-обширни зелени градски пространства.

„Нашата цел е да направим градовете по-здравословни и привлекателни места за живеене, което ще се отрази позитивно както на социалния, така и на икономическия им климат. Урбанизацията и изменението на климата изискват нови решения за поддържане и подобряване качеството на живот в нашите градове. Използвайки специални зелени площи и базирани на природата решения, значително се подобрява градската среда.“, казват организаторите.

 

Програма:

 

Панел 1

1. Представяне на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ).

2. Представяне на програмата „Зелените градове”.

3. Зеленината в градовете.

 

Панел 2

1. Подписване на Меморандум за разбирателство и сътрудничество.

2. Kръгла маса – презентиране на дейността на АПДРБ и „Стандарт в производството и търговията на декоративни растения в България” и презентиране дейността на Общината – допирни точки и възможности за коопериране.

 

За АПДРБ:

Организацията е българският представител в „Зелени градове за устойчива Европа”. Учредена е през 2011 г. от производители на декоративни растения в България, за да защитава интересите на бранша. През 2014 г. асоциацията създава Стандарт за технически и качествени изисквания в производството и търговията на декоративни растения. Той е утвърден от Европейската асоциация за разсадникови стоки – ENA, както и от Министерство на земеделието. Стандартът подпомага общините в избора им на посадъчен материал чрез унифицирани критерии за качество.

За „Зелени градове за устойчива Европа”:

Платформата „Зелени градове за устойчива Европа” е създадена от Европейската асоциация на разсадниците – ENA (European Nurserystock Association). Нейната цел е да насърчава озеленяването на публичните пространства, като представя иновативни идеи и информация, базирана на научни изследвания и техническа експертиза. Дейностите й са насочени към темите: здраве, климат, икономика, биоразнообразие и социално сближаване.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати