bМТ- Бургас Медия Тренд

Парламентът ратифицира договора за изплащане на 8 нови самолета Ф-16

  25.11.2022 13:23
Парламентът ратифицира договора за изплащане на 8 нови самолета Ф-16

Парламентът ратифицира споразумението между България и Федералната резервна банка на Ню Йорк за откриване на сметка, чрез която ще бъдат платени осемте нови изтребители Ф-16 Блок 70 по договора, сключен на 15 юли със САЩ.

Освен самолетите в поръчката са включени боеприпаси, средства за обучение на ВВС, поддръжка и резервни части за 1,2 милиарда долара разсрочено до 10 години.

Периодът на отсрочка е предложен от правителството на САЩ. След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи трябва да уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури.

Договорът не предвижда компенсации за пропуснати ползи. Всяко разногласие ще се решава чрез междуправителствени консултации.

Ратификацията на договора беше подкрепена от депутатите на ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Български възход" и ДПС. Против гласуваха от левицата и "Възраждане", а 7 народни представители от ПП се въздържаха.

Срещу ратификацията на договора остро се обявиха от "БСП за България" с мотива, че все още няма произведен самолет от тази модификация, договорът не предвижда неустойки, а България не може да контролира финансовите му параметри и сроковете за изплащане на отсрочените суми.

"От юридическа гледна точка, от икономическа гледна точка. От гледна точка на националното достойнство гласуването за такъв договор е предаване на националните ни интереси и закачване на българския бюджет безкрайно към доставчика, който годишно върти 65 млрд. долара. Защо върти 65 милиарда? Ами, защото има продажници по целия свят, които гласуват", заяви Румен Гечев от БСП.

От "Демократична България" и ГЕРБ разкритикуваха левицата, че с позицията си обрича бойната ни авиация.

"Тук присъствахме на един забележителен политически театър, който ни връща в 1996 година. Тази реторика, уважаеми проф. Гечев, е достойна за правителството на Жан Виденов, в което бяхте министър. Моите уважения към вас, но не бива по този начин да се спекулира с националните интереси, още по-малко с бъдещето на българската военна авиация", допълни Атанас Славов от "Демократична България".

"Уважаеми проф. Гечев, наистина имате качества за писател фантаст. Надявам се да развиете тези свои способности и в бъдеще. Говорейки всичките тези неща за договора и за клаузите, които има вътре, само ще ви напомня едно нещо. Този договор, който в момента е на нашето внимание, е договарян по време на вашето правителство. През цялото време къде бяхте? Защо не ги променихте всичките тези неща, които говорите? Защото просто не са истина", добави Христо Гаджев от ГЕРБ.

От "Продължаваме Промяната" акцентираха върху новите възможности, които ще придобие бойната авиация чрез влизането в строя на самолетите Ф-16 блок 70.

"Какво е важното? Първото е, че най-накрая ние ще получим една ескадрила от самолети за ВВС. Нормално е да не е една, а да са 3. И когато се говори, че ние сме най-бедната страна и т.н., всъщност трябва да си дадем сметка какво е състоянието на ВВС в момента. То беше представено от служебния министър на отбраната на предходното заседание на Комисията по отбрана, в което стана пределно ясно, че догодина България губи почти всякакви способности. Така че говоренето за национално достойнство - да, това е изключително национално достойнство всъщност да нямаш ВВС. Повече от това накъде. И относно целесъобразността на този договор, аз смятам, че изобщо не трябва да бъде дискутирана", заяви Георги Георгиев от "Продължаваме Промяната".

От "Възраждане" не се съгласиха с доводите и изразиха резерви срещу договора.

"Възраждане" ще гласува против тази сделка именно, защото искаме България да има армия, да има авиация и парите за отбрана трябва да бъдат влагани по най-разумния начин, а не по начина, по който се опитваме да похарчим, задължавайки следващите правителства и следващите поколения да изплащат тази сделка, която няма да допринесе съществено или въобще няма да допринесе за подобряването на бойните възможности на изтребителната ни авиация. "Възраждане" ще гласува против. Служебният военен министър опроверга аргументите на левицата и "Възраждане", коментира Антони Дренчев от "Възраждане".

"Не е вярно, че в договора няма параметри. В него има ясни параметри. Има срокове на доставка, има цени, има количества, даже има схема за плащане за всяко едно тримесечие на 10-те години разсрочено плащане", каза още служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

От ДПС и "Български възход" не се включиха в дебата.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати