bМТ- Бургас Медия Тренд

Издирват изчезнала българка при свлачището на остров Иския в Италия

  27.11.2022 15:12
Издирват изчезнала българка при свлачището на остров Иския в Италия

54-годишната българка Николинка Благова е сред 11-те души, обявени от италианските власти за изчезнали по време на свлачището на остров Иския, съобщава 24 часа. 

Първата идентифицирана жертва е 31-годишната Елеонора Сирабела от Лако Амено, която била пометена от калното свлачище в Казамичола Терме. Според агенция Анса първоначално се предполагало, че трупът е на българка, обявена за изчезнала. После обаче се оказало, че той е на младата италианка - първата жертва на трагедията, която е официално идентифицирана.

В.“Кориере дела сера“ съобщава, че калта държи в плен 11 души и че надеждата е те да са блокирани някъде, където спасителите все още не са пристигнали. Мнозина се опасяват обаче, че скалните отломки, примесени с кал, може да са ги притиснали и задушили.

Засега от калния ад е извадено само тялото на красивата местна жителка Елеонора.

Часове наред обаче се мислело, че трупът й всъщност е на българката Николинка Благова от Пазарджик, за която местни хора разказали, че преди 3-4 дни я видели да се връща. За всички била известна като Нина.

Тя се намирала на острова по чиста случайност, или по-скоро заради безкрайното си желание да получи италианско гражданство. Нина била родена в България, но домът и животът й сега били в Германия.

Николинка дошла на остров Иския още като момиче. Тя пребивавала и работела тук още във времената, когато било трудно да срещнеш източноевропейски имигранти. Извършвала сезонна работа, работела в туризма от юни до септември. Трудела се в хотели във Форио и Лако Амено, работела и като сервитьорка в ресторанти.

Влюбила се не само в остров Иския, а и в един от жителите му -Винченцо Сенезе, с когото после споделила живота си. Той имал ресторанти на острова, но също и в Палма ди Майорка и Германия. Когато се пенсионирал, предложил на Нина да отидат в Германия. Тя приела, още повече, че двете й пораснали деца и внуците й живеели в България.

Нина си дала сметка, че дошъл моментът да събере плодовете на труда си и че не било необходимо повече да работи непрекъснато, за да издържа семейството си. Затова се съгласила да се премести в Германия.

Единственото й нереализирано все още желание било да получи италианско гражданство. Върнала се няколко пъти през изминалите месеци на острова, за да представи необходимите документи. С тази цел дошла и три дни преди трагедията с калното свлачище. В четвъртък тя най-после била получила така мечтаното гражданство.

Мъжът й Винченцо пък предпочел да остане в Германия. Двамата трябвало да отпразнуват при връщането на Николинка. Вместо това Винченцо получил обаждане от племенника си – адвоката от Иския Агостино Яконо, че все още не се знае къде е Нина, дали е жива или не. Винченцо искал да замине за Иския, но това не му се препоръчвало сега заради възрастта и здравето му. Той все още се надява, че ще получи обаждане с добри новини за Нина.

Подобни хубави вести очакват с надежда и роднините на другите изчезнали при свлачището хора. Става въпрос за мъже, жени, деца от фамилиите Монти, Мацела и др., за които не се знае дали са погълнати от калта или са живи.

Италианското правителство ще отпусне първоначално 2 млн.евро за най-спешните нужди около трагедията. Ще бъде назначен и комисар, който да контролира и събитията около извънредната ситуация, обяви министърът Нело Музумечи, който отговаря за Гражданска отбрана. С първите отпуснати средства трябва да се поставят в ред прекъснати пътища, да се осигури временно жилище и храна за пострадалите.

Засега са 13 ранените по време на свлачището. Евакуирани са 200 души.

След бурята в Иския и свлачището, което помете община Казамичола, бяха изпратени спасителни екипи от пожарникари от 4 италиански региона.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати