bМТ- Бургас Медия Тренд

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер

  05.12.2022 11:15
Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер. Той прие първия проучвателен мандат от президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Проф. Габровски е началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов".

"Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност. Искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е голяма. Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставяне на кабинет. Пожелавам ви успех", заяви президентът.

За мен е дълг и въпрос на част да положа всички усилия България да има работещо правителство, каза Николай Габровски.

"За съжаление, България в момента е на кръстопътя на множество кризи - икономическа, социална, имаме сериозен мигрантски натиск. Имаме една продължаваща втора година политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионалното, за да може България по-лесно да премине през този труден исторически момент, в който се намира", допълни той.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер има една седмица за съставяне на правителство. Ако не успее - вторият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме Промяната".

Кой е проф. Николай Габровски?

Николай Габровски завършва медицина в Медицинската академия в София през 1996 година, а от 1997 г. започва работа в Клиниката по неврохирургия в "Пирогов".

От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология там, а две години по-късно става доцент по неврохирургия. През 2011 година е избран за началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов", през 2014 г. става професор по специалността.

Николай Габровски е бил национален консултант по неврохирургия към Министерството на здравеопазването. Специализирал е многократно във Франция, Белгия, Германия, по-конкретно в направление "Невроонкология и интраоперативен ЯМР".

Бил е член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз 3 години, а от 9 юни 2018 година е заместник-председател на организацията. През 2021 година е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките.

"Политическото говорене не води до нищо, както и политическите страсти. Ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области. Няма избрани още хора. Ще търсим подкрепа от абсолютно всички, идеята е цялостна промяна на политическия тон, да се премине от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог и общи допирни точки", заяви след връчването на първия проучвателен мандат проф. Николай Габровски.

По думите му той е изборът като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички.

Според проф. Николай Габровски, ако България влезе в нови предсрочни избори през март, ще изгубим време и пари, както и авторитет.

"Свикнал съм да работя в екип в тежки условия, такава е професията ми", добави той.

Проф. Николай Габровски изрази оптимизъм за съставяне на редовен кабинет, отбеляза, че предстои много работа и коментира, че ГЕРБ-СДС ще се опита да разплете възела на българската политика.

"През последните години съм получавал много покани за 2 неща - едното е да работя в чужбина, другото е да вляза в политиката, винаги досега съм отказвал. В момента България е на кръстопът на твърде много кризи - социална, икономическа, енергийна, има сериозен мигрантски натиск и една от водещите причини за всичко това е политическата криза. Това нещо трябва да спре по някакъв начин", допълни проф. Николай Габровски.

Източник: БНТ

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати