bМТ- Бургас Медия Тренд

България отново без редовно правителство: Парламентът не даде шанс на кабинета „Габровски“

  14.12.2022 13:00
България отново без редовно правителство: Парламентът не даде шанс на кабинета „Габровски“

Депутатите отхвърлиха предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет "Габровски". След 3 часа дебати 238 народни представители дадоха своя глас - "за" - 113, "против" бяха 125. 

Хронология на днешните дебати:

228 от общо 240 депутати се регистрираха в началото на днешното заседание, на което се гласува проектокабинетът "Габровски".

Това означава, че кворумът за гласуването е 115 гласа - точно толкова, колкото имат ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход".

Нерегистриралите се депутати са трима от "Продължаваме Промяната", петима от ДПС, двама от "Възраждане" и двама от "Български възход".

Имаше шанс да мине правителството само ако някои от тези, които няма да подкрепят или ще гласуват въздържал се, ги няма в зала.

С Библейската притча за Соломон, който едва не разсякъл детето на спорещите майки на две, кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски призова депутатите да надделеят тяснопартийния си интерес и да гласуват правителство от експерти и професионалисти.

Заяви, че предложеният от него състав на правителство е от хора, които са експерти в областите, които им се възлагат и нямат ярка политическа принадлежност.

От парламентарната трибуна Габровски каза, че е поел отговорността, за да бъде прекратена спиралата от последователни предсрочни избори, да бъде възстановено доверието към институциите, както и диалогът между партиите.

България не просто е на кръстопът, а пред пропаст, каза Габровски. Допълни, че има желание да се премине към експертното, професионалното. Хората, които предлагам, са готови да работят от първия ден. Това е единственият начин да продължим към Шенген и Еврозоната. Твърденията за голям шанс за съставяне на правителство със следващ мандат е погрешни. Най-голям шанс имаме днес, тук и сега, каза Габровски.

Нека любовта към България днес надделее, призова проф. Габровски.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че изборът на хората за проектокабинета надхвърля политическите пристрастия, тъй като политическият елит не е в състояние да излъчи стандартно коалиционно или еднопартийно правителство. Проф. Габровски и неговият кабинет могат да предложат антикризисна стабилизационна програма. Този проектокабинет е възможност за всички политически сили и тази възможност не бива да бъде отхвърлена с лека ръка. Според Атанасова това може да е единствената възможност да бъде излъчено работещо правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

Изтъкна, че първа задача на кабинета Габровски ще бъде внасянето на проектобюджет за 2023 г., затова ще се види ясно колко искрени са партиите, които призовават служебния кабинет да внесе такъв. Освен подадена ръка, проектокабинетът Габровски е послание. То обещава прагматизъм, не се очакват свръхочаквания, а реални възможности с реални резултати. Не отваря нови рани, а ще опита да лекува старите, каза Атанасова.

Председателят на групата на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров обвини ГЕРБ-СДС и ДПС, че са свалили предишното правителство, а половин милион души са ги подкрепили на 2 октомври. От ПП няма да подкрепим предложения кабинет от ГЕРБ. За 2 месеца българските граждани очакваха парламентът и служебното правителство да изготвят бюджет, да предприемат решителни действия в посока истинска и дълбока съдебна реформа и усилия за влизане в Шенген. Вместо това парламентът се занимаваше с връщането на хартиената бюлетина. Днес ни предлагате правителство, което не изпълнява най-важното условие - да може да носи политическа отговорност. Предлага ни се експертен кабинет, но тук няма как да нямаме своите съмнения. Всеки кабинет е политически, защото трябва да бъде издигнат и подкрепен от политически фигури, коментира Андрей Гюров.

Вижте кои са предложените министри в кабинета "Габровски"

Според него проектокабинетът лъха на нафталин от тройната коалиция и от резервната скамейка на ГЕРБ. Голямата цел, по думите му, са местните избори, за да може задкулисието да запази феодалните си владения. Обвини ГЕРБ, че голяма част от обявената програма копира тази на "Продължаваме Промяната".

Председателят на групата на ДПС Мустафа Карадайъ определи днешния ден като исторически, съдбоносен за бъдещето на страната, с оглед войната, икономическата криза, липсата на оперативни програми. Това изисква отговорно държавническо мислене и партийни компромиси. Днес можем всички да се обединим с общи приоритети.

Най-лесно е да кажем "Не" на правителството на Габровски, каза Карадайъ. Алтернативата обаче са предсрочни избори, които ще възпроизведат сегашната ситуация, подлагайки на риск бъдещето на държавата. Правим огромен компромис, искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени, каза председателят на групата на ДПС.

Председателят на групата на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че в момента българският народ няма доверие на държавата.

"Не чух думата независимост, свобода, демокрация. Когато започна да се развива нашата демокрация 90-те години, това бяха основните думи, които се използваха. 32 години след първите свободни избори в България вече приемаме изборите като заплаха, изборите са риск единствено в тоталитарните общества", заяви Костадинов.

Обобщи, че от "Възраждане" няма да подкрепят проектокабинета "Габровски", тъй като предлаганите от него политики не са такива, които от партията биха подкрепили. Призова за предсрочни избори, тъй като сегашният парламент не може да излъчи работещ кабинет.

Изключеният от групата на БСП Явор Божанков каза, че няма как да подкрепи предложения кабинет, въпреки усилията, които са положили.

Председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова потвърди, че няма да подкрепят кабинета "Габровски". От 6 години водим борба за промяна на модела ГЕРБ. Още през 2017 г нарекохме този модел "паралелна държава" - неуважение към разделението на властите, задкулисно вземане на решения, ръст на бедността и неравенствата и липса на справедливост, каза Нинова.

Изправени сме пред множество кризи - икономическа, социална, енергийна, демографска. Даваме си сметка за това колко е важно да се състави редовен кабинет и да продължи парламентът да работа, каза Нинова. Имаме 2 задачи и 2 възможности - да продължи борбата с паралелната държава, както и страната да бъде преведена през кризите. Затова БСП вижда възможност за правителство във втория и третия мандат, допълни Нинова.

Не можем да подкрепим това правителство, така предложената като формат и като политическа платформа идея за управлението на страната, заяви от парламентарната трибуна Христо Иванов от "Демократична България". По думите му днешният ден изисква въпрос какво да се прави.

"България има нужда от дълбока промяна, защото без това не може да се реши политическата криза", допълни Христо Иванов.

Ще подкрепим персонално проф. Габровски като кандидат за премиер. В същото време ПГ на "Български възход" няма да подкрепи предложената структура и състав на кабинета, тъй като липсва яснота кой ще носи политическата отговорност. Отиването на избори не бива да ни плаши, заяви от трибуната лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Допълни, че в началото на 48-ото НС повечето от представителите на политическите сили са изразили надежда и отговорност, че са в парламента да решават проблеми, да предлагат решения. В основата на тези решения почти бяхме единодушни, че е диалогът.

Днес, когато трябва да гласуваме структура и състав на МС, виждаме резултатите от този диалог, доколко той е успял. Янев поздрави ГЕРБ-СДС за номинацията на проф. Габровски като знак за отвореност към гражданското общество. Време е и ние да направим още такива жестове и да бъдем отворени към гражданското общество, призова лидерът на "Български възход".

Целта е това правителство да изведе страната през кризата. Според направените ясно изразени заявления 4 партии - "Продължаваме Промяната", "Демократична България", БСП и "Възраждане" твърдо застават против.

Източник: БНТ

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати