bМТ- Бургас Медия Тренд

Николай Денков след връчването на втория мандат: Основата е поставена

  03.01.2023 13:24
Николай Денков след връчването на втория мандат: Основата е поставена

Разговорът беше изключително съдържателен, основата беше поставена с този проект на решение. Той поставя въпросите върху какво трябва да се концентираме като национални цели, които могат да ни обединят и като задачи, които трябва да свършим заедно, търсейки мнозинство в Народното събрание. Това е най-трудната част от задачата, защото за момента ние имаме 109 народни представители. Разговорът с президента беше съсредоточен върху тези общи задачи", заяви Николай Денков след като президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната".

По думите му основните приоритети са 4 - развитие на иновативна и високотехнологична икономика, осигуряване на националната сигурност, енергийната сигурност във връзка с войната в Украйна и намаляване на неравенствата, достъп до качествено образование и здравеопазване.

"В 14 часа сме поканили всички парламентарно представени политически сили да дойдат на среща за обсъждане на текста на тази декларация. Досега сме обсъждали с "Демократична България", "БСП за България" и "Български възход". Целите, които сме поставили са реалистични и обединяващи. Като изключим "Възраждане", които имат съвсем други представи за това как трябва да се развива България, аз очаквам, че ГЕРБ и ДПС почти без изключение биха могли да подкрепят всяка една от тези цели", допълни академик Николай Денков.

Поясни, че ако бъде подкрепена декларацията тя ще остане като документ, който обединява всички политически сили.

Христо Иванов призова ГЕРБ и ДПС да се включат в разговорите за втория мандат

"Ако има такова положително решение, тогава ще търсим състав на Министерския съвет. Ако няма подкрепа, няма как да предложим кабинет. Не обсъждаме изобщо трети мандат, интересува ни как можем да реализираме втория мандат. Нека да видим дали декларацията ще получи подкрепа и тогава ще говорим за различните форми. Това, което е сигурно е, че в момента ще бъде трудно да се работи за коалиционно споразумение", добави Николай Денков.

По думите му формулата на кабинета ще бъде със сериозна политическа подкрепа. До момента с никоя друга политическа сила не са обсъждани имена, подчерта Николай Денков и уточни, че е твърдо рано да се говори за имена.

"Важно е какво може да ни обедини, за да работим заедно. Ще положим усилията, които са възможни", каза още Николай Денков.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати