bМТ- Бургас Медия Тренд

Вижте ритуала по спасяването на кръста на Йордановден в Бургас (ВИДЕО)

  06.01.2023 13:16
Вижте ритуала по спасяването на кръста на Йордановден в Бургас (ВИДЕО)

Андрей Георгиев извади Богоявленския кръст от водите на Черно море в Бургас. 17-годишният ученик от Руската гимназия в морския град скача за втори път, за да спаси светинята. Той е от отбора по водна топка.

„Уникално е, неповторимо и не може да се опише. Влязох с нагласата да съм просто жив и здрав и за традицията. Пожелавам си на себе си и на всички в цяла България да са живи и здрави през цялата година и да имат здраве, щастие и късмет“, каза Андрей. 

62-ма бяха смелчаците, които се включиха в ритуала в Бургас тази година. Най-възрастният сред тях е на 70 години. При спазване на мерките за безопасност и предварителен оглед на морското дъно от водолази, светият кръст беше хвърлен от бургаския мост. Ритуалът се провежда при необичайно топло време - 10 градуса на морската вода и 12 - 13 градуса на въздуха.

Още от сутринта участниците в ритуала бяха посрещнати от 13-метров пясъчен кръст на бургаския плаж, дело на скулпторите Пол Хогард от Великобритания и съпругата му Реми от Нидерландия, които от няколко години живеят и творят в Бургас.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати