bМТ- Бургас Медия Тренд

Бургас на прага на грипна епидемия, щабът спешно ще решава за ваканция за учениците

  09.01.2023 15:21
Бургас на прага на грипна епидемия, щабът спешно ще решава за ваканция за учениците

Ръст на болните от грип в Бургаско. Регионът е на прага на грипна епидемия. Утре се очаква да заседава извънредно Областният кризисен щаб, който да анализира данните към мометна и да реши дали да се обяви ваканция за учениците. 

По данни на РЗИ заболеваемостта към момента е 373 заразени на 100 хил. души. Ако до утре бройката прехвърли 400 души, най-вероятно ще се обяви и грипна епидемия. Здравните власти в Бургас обясниха, че болните към момента са предимно деца. 

Подобна е ситуацията и на национално ниво, но към момента здравните власти все още не са изискали от Министерството на образованието предприемане на действия за осигуряване на неприсъствено обучение във връзка с повишената грипна заболеваемост. Това съобщи служебният просветен министър проф. Сашо Пенов по повод настояването на училищни директори за обявяване на грипна ваканция при повишен брой заболели от грип ученици.

От дни училищни директори настояват при достигане на 30% отсъствие на ученици в дадена област там да се премине към грипна ваканция, а не към онлайн обучение, и след това пропуснатият материал да бъде наваксан. Ресорният министър обаче е категоричен, че към момента все още няма изискване на здравните власти за неприсъствен учебен процес:

„Към момента нямаме официален акт на органите на Министерството на здравеопазването, който да изисква от нас предприемане на действия, свързани с евентуално неприсъствено обучение в училищата с оглед епидемичната ситуация по повод очакващия се евентуален грип“, коментира Пенов, предаде БНР.

Ако здравното министерство все пак изиска от образователното да бъдат предприети мерки за неприсъствено обучение „ние своевременно ще се организираме така, че да не бъдат нито родителите, нито децата, нито учителите и директорите изненадани от това как ще протече учебният процес“.

Министър Пенов припомни основната цел, която се преследва:

„Да бъде ограничена до минимум възможността за неприсъствено обучение“. 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Вярвате ли на намаленията по време на Черния петък?

Резултати