bМТ- Бургас Медия Тренд

Президентът връчи последния трети мандат, отиваме ли на избори?

  16.01.2023 11:32
Президентът връчи последния трети мандат, отиваме ли на избори?

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България".

"Ще направим всичко, каквото е необходимо. Най-важното е да имаме план. Предвиждаме 4 стъпки - днес ще решим кога свикваме Националния съвет, тази седмица ще е. Ще разговаряме с кои партии да преговаряме в парламента - ще искаме мандат да преговаряме с всички. Третата стъпка е - ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии, за да се изясним искаме ли да има правителство или се играят игрички и се прехвърля горещият картоф, с цел да не се понесе отговорност за предсрочни избори", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която получи папката.

По думите ѝ от тази среща зависят четвъртата и следващите стъпки. Ако постигнем съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство - неговият срок, състав - експертен или политически, допълни председателят на БСП.

Според Корнелия Нинова все още има шанс за редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

"Представяме си го запазвайки различни позиции - идеологически и политически, да търсим онова, което ни събира и което кризата в момента налага да решим най-спешно - инфлация, цени, доходи, Плана за възстановяване и устойчивост, нов бюджет за тази година. Има неща, които спешно трябва да се свършат и които могат да ни обединят. Това ще търсим, а не разделителните линии", добави Нинова.

Тя поясни, че мандатът, даден на БСП, е трудна задача, но не невъзможна. Уточни, че нямат кандидат за министър-председател и това ще бъде обсъдено с партиите, които се съгласят на разговор.

"Разумно време ще държим мандата. Ако постигнем съгласие, че можем да правим кабинет ще ни трябва повече време, за да уточним задачи, състав и структура. Ако се види, че на лидерската среща няма съгласие, всеки да излезе да си каже мнението и ще го върнем. Президентът постави вътре въпроса за приемането на закони в парламента, защото едно бързо разпускане на Народното събрание би ни лишило от много възможности. Готови сме да работим и да разговаряме с всички", коментира още Корнелия Нинова.

Нямаме никакво намерение, ако успеем да съставим правителство, да продължаваме политиките на служебния кабинет, каза още лидерът на БСП.

"След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство, в изпълнение на Конституцията, ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател. Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност", заяви преди да връчи папката държавният глава.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати