bМТ- Бургас Медия Тренд

ЦИК пред Радев: Датата 2 април е напълно възможна за изборите

  24.01.2023 15:59
ЦИК пред Радев: Датата 2 април е напълно възможна за изборите

Президентът Румен Радев проведе работна среща на „Дондуков” 2 с представители на Централната избирателна комисия. По време на разговора от Комисията обясниха, че са готови да организират предсрочните парламентарни избори на 2 април.

„Третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим на предсрочни парламентарни избори. Демократичният характер на държавата е немислим без свободен, честен и прозрачен вот”, каза в началото на срещата Радев.

Той изрази надежда, че от Комисията са свикнали с промените в изборния закон.

 „Надявам се това да не е голямо предизвикателство пред вас. Съгласно последните промени, гражданите имат право да избират дали да гласуват с машина, или с хартиена бюлетина”, отчете президентът.

Датата 2 април е напълно възможна за ЦИК да организира изборите по-спокойно и да осигури машините, подчерта пред държавния глава председателят на Комисията Камелия Нейкова. „26 март крие още един риск - смяната на часовото време”, предупреди тя.

Според президента усилията трябва да се фокусират върху указанията и обучението на членовете на секционните избирателни комисии, най-вече по отчитането на двата вида гласуване.

„Да избегнем, по възможност, всички тези грешки, надписвания и дописвания по протоколите. Да сведем това до минимум”, настоя той.

Накрая на срещата Нейкова изрази надежда, че ЦИК ще се справи с организирането на вота. „Надяваме се СИК отговорно да си свършват работата. Ще положим необходимите усилия те да бъдат обучени за новите моменти в Изборния кодекс”, допълни тя.

Очаква се президентът тази вечер да обяви дата за изборите и кога ще разпусне 48-ото Народно събрание.

Източник: NOVA


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати