bМТ- Бургас Медия Тренд

РИОСВ-Бургас: Изкопните действия край дюните в Несебър категорично са в нарушение

  30.01.2023 10:02
РИОСВ-Бургас: Изкопните действия край дюните в Несебър категорично са в нарушение

Изкопните действия край дюните в Несебър категорично са в нарушение. Това заявиха от екоиснпекцията в Бургас. Проверките на институциите са показали, че природните образования са засегнати.

Територията попада в две защитени зони. Ровът е прокопан от служители на Държавното ловно стопанство в Несебър. Те трябвало да изградят съоръжение, което да спира навлизането на превозни средства в дюните след зачестили сигнали от декември.

Работата обаче не е била съгласувана с екоинспекцията, според която в района изобщо не трябва да се правят изкопи. За това ще бъдат наложени и санкции.  От Министерството на земеделието, под чието подчинение е ловното стопанство, обясняват, че подобни изкопи се правят от 25 години и е естествена бариера срещу нарушителите.

„Констатира се извършването на нерегламентирано изравяне на дюните и на границата на защитената територия – 5 защитени дюни на гр. Несебър, тъй като ровът е изцяло в защитена зона по „Натура 2000“. Не правилно колегите от Държавното ловно стопанство са предприели самостоятелно действия. Категорично е нарушение. Ще трябва да бъде възстановен ландшафта. Ще бъдат предприети административни мерки за наказание на лицата, които са го допуснали“, обясни Павел Маринов, директор на РИСОВ-Бургас:


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати