bМТ- Бургас Медия Тренд

Трусовете станаха два: Над 1700 жертви и огромни разрушения в Турция и Сирия

  06.02.2023 15:30
Трусовете станаха два: Над 1700 жертви и огромни разрушения в Турция и Сирия

Две силни земетресения от 7,8 и 7,5 по Рихтер разтърсиха Югоизточна Турция.

Първият трус от 7,8 по Рихтер стана в 4:17 часа сутринта с епицентър близо до град Газиантеп. Усетен е чак в Кипър, Ливан и Египет. Последвали са над 50 вторични труса.

В 13:24 часа местно време е регистриран втори силен трус от 7.5 по Рихтер в Централна Турция. Епицентърът е край град Екинозу.

Загиналите вследствие на двете земетресения са над 1700, като информацията се променя с всяка изминала минута. Ранените до момента са над 5300, а над 2500 оцелели са спасени под руините.

В Турция е обявена най-високата степен на тревога - четвърта. Има сериозни разрушения, рухнали са цели сгради. Това е най-силното земетресение в района за последните 100 години.

Епицентърът на първият трус от 7,8 пио Рихтер е на 10 километра от град Газиантеп до границата със Сирия. Десетки сгради са изравнени със земята. Има опасения, че броят на загиналите ще нарасне рязко през следващите часове.

По данни на Външно министерство и посолството на България в Анкара, няма данни за пострадали или загинали българи. Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до турския си колега Реджеп Ердоган.

Страната ни изпрати спасителни екипи и техника с два самолета "Спартан".

До момента 13 държави от ЕС са предложили помощ за Турция. Заради унищожителното земетресение е активиран Механизмът за гражданска защита на ЕС. До сега са мобилизирани екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Малта, Холандия, Полша, Румъния. Италия, Испания и Словакия също са предложили спасителни екипи на Турция.

ЕС също е готов да подкрепи засегнатите в Сирия, която също съобщи за жертви, чрез своите програми за хуманитарна помощ.

ХРОНОЛОГИЯ

В 4:17 часа сутринта оглушаващ тътен разтръсва югоизточния град Сиверек. Уличните лампи угасват, алармите на автомобилите пищят. Следват 50 вторични труса. Сгради се срутват пред очите на хората в Адъяман, Малатя и Диарбекир. В Малатя спасители говорят със затрупани под каменните блокове. Спасителни екипи пристигат незабавно на мястото, хора търсят с голи ръце оцелели под руините.

"Епицентърът на труса е близо до град Пазарджик в провинция Кахраманмараш. Засегнати са и провинциите Хатай, Газиантеп, Османие, Адъяман, Малатя, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир и Килис. Трусът е разрушителен. В момента всички валии са на място и изпълняват задълженията си. Жандармерия, полиция, турски военни, спасителни екипи, Турският червен полумесец са изпратени във всички засегнати райони в страната", обяви вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу.

В 13:24 часа местно време в Централна Турция беше регистриран втори силен трус от 7.5 по Рихтер с епицентър край град Екинозу.

Турският президент Реджеп Ердоган призова за единство в Туитър.

В Сирия разрушени сгради има в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия има военноморска база. Ужасени сирийци избягаха от домовете си и по улиците се образуваха опашки от автомобили. Тежко разрушените сгради от войната в Сирия се срутиха. Спасителните екипи в град Азаз ликуваха, след като откриха под руините малко момиченце.

Турската енергийна компания Боташ съобщи, че няма щети по тръбопроводите от земетресенията в Турция. В някои райони е спряно газоподаването като предпазна мярка. Белият дом изрази съболезнования за загиналите в Турция и Сирия. Президентът Джо Байдън нареди да бъдат оценени възможностите за финансова помощ за засегнатите от трусовете райони. Властите в Израел също обявиха, че са готови да окажат помощ на Турция.

Турската страна е поискала международна помощ от страните членки на Европейския съюз чрез службата си за извънредни ситуации и гражданска защита AFAD. Искането съдържа молба за оказване на подкрепа в спасителните дейности, които продължават.

Наши сънародници в Истанбул разказват, че там също се очакват трусове и хората са подготвени за евакуация. Вижте разказа на Наджие Мустакова.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати