bМТ- Бургас Медия Тренд

Над 11 000 са вече жертвите в Турция и Сирия

  08.02.2023 15:01
Над 11 000 са вече жертвите в Турция и Сирия

Продължава надпреварата с времето в Турция и Сирия. Измина втора мразовита нощ на фона на нарастващия брой жертви след опустошителните земетресения, които удариха Южна Турция и Северна Сирия.

Загиналите в двете държави вече са над 11 000. Повечето жертви - окоо 9 000, са в Турция. Все още обаче има надежда за оцелели под срутените сгради в пострадалите райони. Властите в Анкара съобщават и за над 40 000 ранени.

Засилва се и мобилизацията за оказване на международна помощ, но достъпът до пострадалите райони е затруднен заради разрушените пътища и образувалите се километрични задръствания. За да се улеснят спасителните дейности, в засегнатите области на Турция е обявено извънредно положение за три месеца. Роднини на хора, които са живеели в срутени сгради, се присъединиха към спасителни операции с кирки, лостове и дори с голи ръце.

Според някои от близките на хората в неизвестност на спасителните служби е отнело твърде много време, за да реагират на определени места. „Много се изплашихме. Вкъщи са спукани тръбите за вода и газ. Има сериозни щети по всички стени. Искахме да влезем пак вътре след труса, но не ни разрешиха. Всички тук сме в еднаква ситуация. Къщите на наши роднини също бяха разрушени, загубихме близките си. Искаме да отидем до нашето село, но пътищата са затворени”, сподели Гюлчан Сай, която живее в Малатия.

Хиляди хора са премръзнали, гладни и търсят подслон в палатковите лагери. „Чувстваме се ужасно. Виждате нашето положение, опитваме се да се стоплим с този огън. Опитваме се да живеем без храна и вода. Искаме да се върнем у дома възможно най-скоро”, каза Емра Кая.

В засегнатите от земетресенията райони на Сирия международната помощ и логистиката са затруднени от продължаващата 11 години гражданска война и санкциите срещу режима на Башар Асад. „Вече два дни след земетресението чакам новини за баща ми, майка ми, брат ми, сестра ми и нейния син. За тях досега нищо не се знае. Говорих с тях и чух гласовете им, но за съжаление, спасителите работят много бавно”, казва Юсеф, който живее в Алепо.

Сирийско момче, затрупано под развалините на дома си, успяло да изпрати зов за помощ в социалната мрежа TikTok. „Това видео го заснемам, защото не знам дали ще оживея. Виждате... Благодаря на Аллах! Не знам как да ви опиша това, което преживявам. Усещането да съм под развалините… Повече от 2-3 семейства сме. Чувате ли? Това са съседите. Не знам как да ви опиша всичко това”, казва детето във видеото

Според доброволците от Белите каски броят на жертвите в Сирия, който вече е над 2000, ще се увеличи значително, особено в зоните под контрол на бунтовниците.

Източник: NOVA


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати